Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sto let hostýnského schodiště

V letošním roce uplynulo 100 let od vybudování hostýnského schodiště. Tvoří ho celkem 250 schodů, z nichž 221 je z pískovce a zbývajících 29 ze slezské žuly.
Podnět k vybudování schodiště dal lékárník Jan Harna z Kroměříže, někdejší hospodář Matice svatohostýnské, na valné hromadě v roce 1909. Svůj návrh odůvodnil obtížným přístupem k chrámu a poukázal na prudký spád terénu mezi Vodní kaplí a chrámovou stavbou. Neschůdný byl tento prostor hlavně pro staré a nemocné návštěvníky Hostýna. Návrh byl přijat a stavba zahájena ještě na sklonku roku 1909.


Stavbu vedl a prováděl Otto Zeman, stavitel z Bystřice pod Hostýnem. Pískovec těžili a opracovávali přímo v lomu na Čerňavě pracovníci kamenického mistra Ludvíka Korabečného z Rajnochovic, později Bystřičana. Opracované pískovcové kvádry se koňskými potahy převážely z lomu na Čerňavě (840 m n. m.) na staveniště na Hostýně. Schodiště bylo dostavěno v létě 1910, po devíti měsících, a slavnostně otevřeno a posvěceno dr. Karlem Wisnarem, biskupem olomouckým a starostou Matice svatohostýnské, 12. září 1910. Stavba stále pře 40 tisíc tehdejších korun.


Celkem 29 schodů, jimiž schodiště začíná před vchodem do chrámu, bylo vytesáno z tvrdé žuly dovezené ze Slezska. Tyto schody byly položeny a opatřeny zábradlím podle plánu architekta E. Sochora z Prahy a Ing. J. Holečka z Olomouce. Do jednotlivých schodových stupňů byla vyryta jména i bydliště dobrodinců, kteří na stavbu schodiště přispěli peněžními obnosy. Horní schodiště bylo původně rozděleno na dvě části železným zábradlím, aby si sestupující a vystupující návštěvníci chrámu navzájem nepřekáželi v cestě. Toto zábradlí, tehdy označované jako železné pruty, už mnoho let neexistuje. Jména dárců vyrytá roku 1910 do schodových stupňů byla po léta dobře čitelná, na několika schodech byl zvěčněn i letopočet 1910. Mezi mnoha jmény bylo nejvíce dárců z Kroměříže a Bystřice pod Hostýnem, pak tu stála jména dárců ze Žalkovic, Žeranovic, Hulína, Třebětic (Střebětic), z Ludslavic (Rudlavic) a dalších devatenácti obcí  tehdejšího hejtmanství Kroměříž a Holešov.


Horní část schodiště pod chrámem Nanebevzetí Panny Marie si zaslouží zvláštní pozornost. Schodiště zde totiž bylo již před rokem 1909. Dokazují to vzácné zachovalé fotografie z 1. září 1897, které zvěčňují vítání císaře Františka Josefa I. na Hostýně právě pod tímto schodištěm (nejméně 16 schodů). V letech 1909–1910 tedy šlo vlastně v případě této části schodiště o  rekonstrukci původního.


Mohutnost hostýnského schodiště potvrzují jeho rozměry. Šířka schodů se pohybuje mezi sedmi až osmi metry. Výjimkou je úsek horní části schodiště, kde šířka schodů dosahuje 12,70 m. Délka žulové, horní části schodiště je 13,60 m. Střední část schodiště oddělená cestou k poutním domům od horní části  a ležící v prostoru mezi dvěma řadami prodejních stánků je dlouhá 86,60 m. Dolní část schodiště, oddělená cestou ze zastávky autobusů do Zbořilových sadů od střední části, je nejdelší. Ve vnějším oblouku, bližším restauraci Ovčárna, je dlouhá 141,70 m. Celková délka schodiště je tedy 241,90 m. Jde o údaj, který zohledňuje sklon terénu, tutéž délku nenaměříme vodorovně v pohledu z ptačí perspektivy. Výše uvedené rozměry hostýnského schodiště byly zjištěny  25. 8. 1990 zaměřením přímo v terénu. Údaje  o rozměrech hostýnského schodiště pak převzaly a uveřejnily některé z dalších publikací s hostýnskou tématikou, které byly vydány v pozdějších letech.


Zajímavostí je, že osm metrů od Vodní kaple je ve svahu nad první pěticí schodů umístěna pamětní deska z pískovce vysoká 160 cm a široká 80 cm, která připomíná jméno kamenického mistra Ludvíka Korabečného. V horní části desky je čitelný nápis: LÉTA PÁNĚ MSMX. Ostatní nápisy na desce jsou už bohužel málo čitelné nebo nečitelné.
V roce 2000 od května do července probíhala z důvodu rozestupování schodiště rozsáhlá rekonstrukce jeho horní žulové části, včetně balustrád. Podle tradice byla  jména nových dárců  opět vysekána do schodových stupňů. 


Výstavba mohutného schodiště mezi chrámem Nanebevzetí Panny Marie a Vodní kaplí na Sv. Hostýně byla na svou dobu velkým dílem a jedním z nejdůležitějších opatření před slavnostmi korunovace Panny Marie, které se konaly od 15. srpna 1912, trvaly 11 dní a proběhly za obrovské účasti věřících z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, z Vídně, ale i ze vzdálené Ameriky. Tato velkolepá a nesporně největší událost 20. století na Hostýně bude mít za dva roky své jubileum. 
                                 

Vlastimil Doležel

 

 

 

 



Design By Macik