Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rescue Team zachraňoval na Čerňavě

Dne 17. listopadu 2010 odpoledne obdrželo krajské operační středisko hasičské záchranné služby z tísňové linky 112 oznámení o zranění ženy v lese u Tesáku v Hostýnských vrších. Jednalo se o zlomeninu nohy v hůře přístupném místě kopcovitého terénu. Informace byla okamžitě předána na zdravotnickou záchrannou službu a o pomoc byl neprodleně požádán také partnerský tým dobrovolných záchranářů z Rescue Teamu Hostýnské vrchy, který v lokalitě nahrazuje horskou službu.


 Do pátrací a záchranné akce se zapojili dva členové týmu, kteří do terénu vyjeli svým novým čtyřkolovým vozidlem s přípojným vozíkem. Jeden z členů týmu obdržel z operačního střediska telefon oznamovatelky, s jejíž pomocí pak hledali nehody. Zraněné ženě poskytla první pomoc a záchranáře zavolala Lucie Málková z městského informačního centra v Bystřici pod Hostýnem.


Při pátrání se nejdříve nepodařilo členům zdravotnické záchranné služby najít místo události, neboť jejich pohyb v terénu byl velmi omezen možnostmi výjezdového vozidla. Další pátrání převzali dobrovolní záchranáři, kteří s terénní čtyřkolkou byli schopni projet daleko hlouběji do lesa.


Asi po čtyřiceti minutách od ohlášení události se podařilo záchranářům z Rescue Teamu Hostýnské vrchy najít pětičlennou skupinu amatérských archeologů se zraněnou starší ženou. K nehodě došlo  v náročném terénu v lokalitě přírodní rezervace Smrdutá, kde byla navíc průjezdnost ztížena právě probíhající těžbou dřeva.
Dobrovolní záchranáři zraněnou nohu fixovali a následně ženu naložili na transportní přívěsný vozík. Po dohodě se zdravotníky přejela posádka s lékařem do Chvalčova, kam byla pacientka z terénu transportována. Pod Tesákem si ji následně převzal do péče lékař a nechal ji přepravit do nemocnice.


Tým dobrovolných záchranářů si tak připsal další úspěšnou záchrannou akci. Jejich osobní a místní znalost terénu je nenahraditelná, což už mnohokrát prokázali při pátráních po zraněných i pohřešovaných osobách v kopcích u Hostýna.
            msch



Design By Macik