Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Farmářské jarmaky oživí bystřické náměstí

Přijďte si nakoupit i popovídat, láká občany organizátorka Hana Pecháčková

Středisko volného času Včelín ve spolupráci s městem Bystřice pod Hostýnem pořádá v sobotu 14. května 2011 od 8 do 12 hodin na Masarykově náměstí první Bystřický farmářský jarmak.

Co se skrývá pod tímto zvláštním názvem, jsme se zeptali Hany Pecháčkové z Bystřice p. H., protože právě ona je nositelkou myšlenky a hlavní organizátorkou akce.

Farmářské trhy s čerstvou zeleninou, masem či pečivem rostou jako houby po dešti všude v okolí. Farmářský jarmak bude nabízet totéž?
V podstatě ano, také nabídneme čerstvé potraviny od prvovýrobců a ruční výrobky od řemeslníků. Ale prodej kvalitních autentických výrobků je vlastně jen způsobem, jak oživit centrum města. Hlavním záměrem je založení tradice pravidelného setkávání lidí, kteří si mohou dobře a zdravě nakoupit, a ještě si přitom popovídat.


Myslíte, že lidé nemají dost příležitostí se setkávat?
Většina akcí ve městě je určena vždy specifické skupině lidí, třeba maminkám s malými dětmi, milovníkům vážné hudby nebo fanouškům kopané. Sem mohou přijít všichni najednou. Jarmak by měl být čtyřikrát do roka šancí potkat všechny známé, přátele, příbuzné – i samotné prodejce, kteří jsou velmi komunikativní.


Co všechno si budeme moci na prvním farmářském jarmaku koupit?
Pečivě jsme vybírali prodejce, kteří jsou z našeho regionu a nabízejí kvalitní čerstvé produkty nebo zajímavé řemeslné výrobky. Nakonec jich bude přes třicet. V nabídce najdete třeba čerstvá vejce, maso z ekologických chovů, domácí pečivo, kovářské výrobky. A nemusíte mít strach, že to bude všechno příliš drahé. Lidé z prvovýroby si dělají všechno sami, neutrácejí peníze za reklamu a distribuci jako firmy, které prodávají své nadhodnocené zboží v hypermarketech.Navíc se prodejců můžete na cokoliv zeptat, nechat si poradit.


Nebudou se na jarmaku děti nudit a zlobit? Nakupování přece jen není pro malé děti velká zábava?
Děti vezměte určitě s sebou! Jednak na jarmaku nebude zdaleka jen obyčejný a nezáživný prodej potravin, ale i ukázky řemesel, ochutnávky různých dobrůtek. Přizvali jsme flašinetáře, který bude vyhrávat k dobré náladě. A hlavně bude po celou dobu v provozu naše Úschovna dětí, kde si děti mohou malovat, hrát a zabavit se, než si jejich rodiče nakoupí a popovídají s přáteli a známými.


Slovo jarmak je z valašského nářečí. Má to nějaký význam?
Chceme se odlišit od pravidelných trhů na náměstí, které nabízejí úplně jiný sortiment a nemají s tradicí původních jarmaků nic společného. My bychom se naopak rádi co nejvíce přiblížili trhům, které kdysi neodmyslitelně patřily na bystřický rynek. A valašský folklor a tradice tady mají silné podhoubí. I proto organizátoři obléknou  valašské kroje a  na řádný průběh akce nebude dohlížet nikdo jiný než naši portáši.


Děkuji za rozhovor.

Barbora Janečková



Design By Macik