Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výstava Odkaz Michaela Thoneta

Bystřice pod Hostýnem, 4. června  –  24. července 2011

Výstava
ODKAZ MICHAELA THONETA

Vernisáž v sobotu 4. června 2011 v 19.00 hodin
v rámci zahájení 17. ročníku Bystřických zámeckých slavností

Výjimečná výstavu o historii ohýbaného nábytku firmy Thonet je k vidění od 4. června do 24. července 2011 v zámku v Bystřici pod Hostýnem. Právě zde v roce 1861 založil podnikatel Michael Thonet továrnu, která svými židlemi proslavila město po celém světě. Nástupnická firma TON a.s. i samotné město vzpomenou 150leté výročí i vydáním katalogu k výstavě a řadou doprovodných akcí. Výstava je otevřena denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.


Výstava s názvem Odkaz Michaela Thoneta, kterou připravil thonetolog Jiří Uhlíř, přináší průřez celou tvorbou nábytku spjatou s rodinou německého průmyslníka Michaela Thoneta. Prezentuje se zde nábytek vyrobený v dílně samotného Michaela Thoneta ještě v porýnském Boppardu, přes počátky jeho firmy ve Vídni, až po průmyslovou výrobu v moravských městech Koryčany, Bystřice pod Hostýnem a Vsetín. Návštěvník se setká s výrobky navrženými pro rakouského nábytkáře Carla Leistlera pracujícího na adaptaci vídeňského knížecího sídla Palais Liechtenstein, nábytkem pro vídeňské paláce rodů Palffyů a Schwarzenberků, a v neposlední řadě také výrobky zhotovené pro Světovou výstavu, která se konala v roce 1851 v Londýně.


Časově zahrnuje výstava počátky Thonetovy dílny v roce 1840, Thonetův příchod do Vídně v roce 1842, vznik rodinné firmy Gebrüder Thonet, spojení s firmou Mundus ve 20. letech 20. století i druhou světovou válku. Za tuto dobu se v produkci firmy neobjevují jen návrhy Michaela a jeho synů Augusta a Viktora, ale také práce předních českých i světových návrhářů Gustava Siegla, Otto Prutschera, Josefa Hoffmanna, A. G. Schnecka, Adolfa Loose, Jana Kotěry a Josefa Franka. O kvalitě Thonetovské produkce svědčí mimo jiné i to, že je nábytek uložen nejen ve sbírkách českých a moravských muzeí a zámků (mimo jiné Muzeum umění Olomouc, Moravská galerie Brno, Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně, Státní zámek Vizovice) a specializovaných muzeích Museum Thonet Frankenberg a Museum Thonet Friedberg, ale také v Technisches Museum ve Vídni nebo Victoria & Albert Museum v Londýně. Největší sbírku má ovšem dodnes firma TON v Bystřici pod Hostýnem.
                                              -eda-



Design By Macik