Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vstup do zámeckého skleníku objeven

Při rekonstrukci západní fasády zámku bylo konečně podle očekávání odhaleno místo, kde se dříve nacházel vstup do dnes již zaniklého zámeckého skleníku, přesněji do arkádové chodby směřující k zimní zahradě. Ve fasádě je zřetelně vidět původní schod později dozděný cihlami. Vstup tedy byl umístěn pod pátým sloupcem oken západního křídla, zprava. Byl evidentně úzký, ale potom se rozšiřoval v reprezentační větší prostor zimní zahrady, mírně zdobený zřejmě štukem.


Podle původního plánu architekta Grimma pro hraběte Monte l´Abbate byla v době, kdy ještě skleník neexistoval, v místě vstupu koupelna. V letech, kdy už skleník a zimní zahrada stály,   byla v blízkosti vstupu do arkádové chodby vedoucí k zimní zahradě a skleníku pracovna, knihovna a „Garderobe“ – tedy místnost pro uložení šatstva. V každém případě je od dnešních muzejních expozic směrem k chodbičce vedoucí do skleníku bohatá nástěnná výmalba s květinovými motivy, a to ještě klasicistní, z doby hraběte  Monte l´ Abbate.


Skleník vystavěl Otto Zeman podle plánu vídeňského architekta Karla Mayredera v letech 1888–1889 pro Oliviera z Loudonu a jeho nástupce Arnošta. O stavbě, která byla rozebrána v 30. letech 20. století,  jsme se zmiňovali podrobněji v textu „Karl Mayreder – Vídeň i Řím v Bystřici“ (Zpravodaj 9/2009, str. 34–38). Stojí tam, že v dnešní zámecké zahradě už po skleníku nenajdeme žádné stopy a že se ani nedá s jistotou určit místo, odkud vedla arkádová chodba. Po dvou letech už jistotu máme.
              

 msch, eda



Design By Macik