Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zubříč obsadily hordy lukostřelců

Bruno ze Schauenburku by měl radost.  Tento olomoucký biskup, rádce krále Otakara Přemysla II a mimo jiné také zakladatel hradu Šaumburk, by určitě vysoce ocenil to, že přední lukostřelci z České a Slovenské republiky si měřili síly právě na dohled od jednoho z jeho hradů.  Celkem 83 lukostřelců 16. června 2011 soutěžilo pod taktovkou Lukostřeleckého klubu LK 3D Mrlínek (součást SVČ Včelín Bystřice p. H.) a za štědré pomoci Lesů České republiky, s. p.  Sedmi typy luků stříleli závodníci v kategoriích Muži (M) – Ženy (Ž) – Kadet (K) – Junior (J) – Minis  (Mi)  a  Veterán (V). 

Docela by mě zajímalo, jestli by tato síla a dovednost stačila k obraně hradu typu Šaumburk. Bruno by to věděl, ale toho už se nezeptám.Pro závody 3D je třeba  připravit trasu. Pečlivě proměřit vzdálenosti, ze kterých se bude střílet (45 a 27 metrů), to není legrace, jednalo se o mezinárodní závod Grand Prix 2011 podle pravidel SLA 3D. Bylo tedy třeba rozmístit 28 terčů, kterými jsou gumové figuríny zvířat, některé pěkně těžké. Mimochodem víte, že o tomto víkendu jste mohli v místních lesích potkat Vlka, Tygra nebo Lva? Kdo se jich bojí, ať jde k lukostřelcům, nebo nechodí do lesa! Trasa začínala a končila u hotelu Zubříč a měřila bezmála 4 km. Lukostřelci chodili tradičně po skupinách a někdy jste si opravdu mohli připadat, že jste na šoulačce – třeba na Daňka.


Vynikající počasí a kouzelné prostředí si všechny závodníky podmanilo a jejich výsledky byly opravdu úctyhodné. Všem, i těm, kdo nestáli na stupních vítězů, můžeme ukázat prsty do V (vítězství), protože kdo dokáže být v dnešní přetechnizované době vyznavačem klasického umění (jakým bezesporu lukostřelba je), stojí na svém osobním stupni vítězů. Mimochodem – víte, že za ty prsty do V, kterými všichni označují vítězství, mohou také lukostřelci? Francouzští baroni před bitvou u Kresčaku prý posměšně ukazovali anglickým lukostřelcům, že tyhle dva prsty (ukazováček a prostředníček, co napínají tětivu) jim uřežou, až zvítězí. Ale po bitvě zas ukazovali Angličané poraženým Francouzům, že oba prsty stále mají.


Viktoria patří také všem pořadatelům a hlavnímu partneru závodu – Lesní správě Lesů ČR v Bystřici p. H.  Výsledky závodu najdete na http://www.lkmrlinek.cz/.
                                   TH



Design By Macik