Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zdeněk Smiřický sedmdesátiletý

Letos oslavil Mgr. Zdeněk Smiřický významné životní jubileum. Narodil se 18. června 1946 v Přerově jako třetí, nejmladší syn Leopolda a Marie Smiřických. Celý život prožil v Dřevohosticích. Jeho otec působil jako odborný učitel a později jako ředitel dřevohostické školy. Zdeněk Smiřický na Univerzitě Palackého v Olomouci vystudoval obor český jazyk – dějepis – speciální pedagogika. Působil na základních školách v Bystřici pod Hostýnem a v Dřevohosticích, později vyučoval na speciální škole v Bystřici pod Hostýnem a působil též jako ředitel Zvláštní školy Holešov.


V roce 1986 se stal členem Základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v Dřevohosticích, v roce 1989 byl zvolen jejím předsedou. Je též místopředsedou Okresního výboru ČSBS v Přerově. Spoluzakládal Vlastivědnou společnost Žerotín Dřevohostice v roce 2004 a byl zvolen jejím předsedou.


Zdeněk Smiřický je též významným vlastivědný pracovník, regionální historik a publicista. Je autorem osmi vlastivědných publikací, mnoha článků a studií uveřejněných v denním tisku, ve zpravodajích a ve sbornících.


Je tomu již mnoho let, kdy Zdeněk Smiřický poprvé přijel na Šrámkovu Sobotku, festival českého jazyka, řeči a literatury. Přijel a zůstal náš. Obdivovali jsme všichni jeho vztah k literatuře a historii, jeho odborné znalosti. Získal si nás svým upřímným a srdečným chováním, ochotou vždy se vším pomoci, a především pokorou, se kterou přistupoval ke všemu a ke všem. Nejúžasnější ale bylo jeho nadšení pro zapomenutého dřevohostického barokního hudebního skladatele a kantora Josefa Schreiera a pro jeho nádhernou hudbu. Díky úsilí Zdeňka Smiřického svět znovu zná Schreierovu originální moravskou vánoční mši Missa pastoralis in C boemica. Několikrát měl o Šrámkových Sobotkách přednášku na toto téma i s hudebními ukázkami.


Milý Zdeňku, přejeme Ti do dalších let hlavně hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a sil do další tvůrčí práce. Děkujeme Ti za Tvou tak obětavou a náročnou práci. Závidíme v dobrém slova smyslu, ale zároveň přejeme všem tak vzácného a nezištného člověka, jakým jsi.

Mgr. Olga Bičišťová a Mgr. Marie Sekerová
vedoucí Exkurzně vzdělávací základny Sobotka při celostátním festivalu české řeči a literatury Šrámkova Sobotka



Design By Macik