Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Armáda se představuje dětem

Na začátku září se v areálu Centra zdravotnického materiálu (CZdrM) uskutečnila akce Den otevřených dveří 2015 pro žáky prvních stupňů základních škol. Akce se konala pod záštitou náčelníka CZdrM, za podpory vojáků z Centra vojenské kynologie Chotyně a se sponzorskou účastí firmy Sfinx Holešov.


Centrum navštívilo bezmála 500 žáků dvou bystřických základních škol (Základní škola T. G. Masaryka a Základní škola Bratrství Čechů a Slováků). V rámci ukázek žáci prošli tři stanoviště. Na prvním se seznámili se způsobem výcviku služebních psů AČR, dozvěděli se, jak se postupuje při vyhledávání střelných zbraní, při zadržení pachatele, jak se cvičí poslušnost psů. Na druhém stanovišti byli žáci seznámeni se zdravotnickým materiálem, transportními zdravotnickými prostředky a základy poskytování první pomoci. Pod odborným vedením sledovali, jak se správně provádí kardiopulmonální resuscitace. Na třetím stanovišti na žáky čekala improvizovaná bojová dráha. Každý zde mohl vyzkoušet svou obratnost, fyzickou zdatnost a soutěživého ducha. Bojová dráha se skládala z osmi stanovišť – slalomu s kuklou, překonávání překážky plížením, útěku poslepu, hodu maketou školního univerzálního granátu URG-86 na cíl, překonávání lanové dráhy a průchodu „minovým polem“. Na dalším stanovišti měly děti správně ošetřit zraněného kolegu a transportovat ho na lehátku. Svou mušku si mohli žáci prověřit při střelbě ze vzduchovky a na úplný závěr pro ně byla připravena vyhlídková jízda na korbě vojenského vozidla TATRA  T-810.


V pořadí druhý den otevřených dveří se setkal s pozitivním ohlasem jak u žáků, tak u učitelského sboru. Pevně doufám, že tato akce splnila svůj účel a přiblížila Armádu České republiky dětem. V odlehčeném duchu ukázala, co mimo jiné obnáší práce profesionálního vojáka.

         
pplk. Mgr. Drahomír Vančík, náčelník CZdrM



Design By Macik