Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ohlédnutí za slavností Salzottenské promenády

Salzkottenská promenáda, malebné nábřeží řeky Bystřičky, je od srpna znamením mnohaletého přátelství mezi městy Bystřice pod Hostýnem a Salzkotten.  Práce na úpravě promenády trvaly po celé prázdniny. Vyžádaly si statisícové náklady z městského rozpočtu i dobrovolnou práci členů bystřického Spolku partnerství a souboru Rusava. Byly podpořeny také dotací ve výši cca 54.000 Kč z Česko-německého fondu budoucnosti.
Slavnostní otevření promenády připravilo město Bystřice pod Hostýnem na sobotu 22. srpna. Již v pátek odpoledne byla na radnici v Bystřici pod Hostýnem přijata čtyřicetičlenná delegace partnerského města Salzkotten. Starosta Zdeněk Pánek a předseda Spolku partnerství Stanislav Malant přivítali milé hosty, z nichž někteří přijeli do Bystřice pod Hostýnem poprvé.  Večer patřil společnému setkání všech přátel v zahradní restauraci.


Slavnost Salzkottenské promenády se konala za přítomnosti hostů, mezi nimiž byli starosta města  Salzkotten  Ulrich Berger a jeho oficiální zástupce Ludwig Bewermeier, člen městské rady Michael  Fechtler  a vedoucí odboru rozvoje města Miriam Arens. Dále byli přítomni členové Komitée Städtepartnerschaft Salzkotten – Bystrice v čele s předsedou Klausem Adrianem, zástupci folklorního souboru Danzdeel a Tiennies Danzdeel, dechový soubor Brass Buam ze Salzkotten a další hosté. Slavnosti se také zúčastnil Friedhelm Maas, ředitel odborné školy Richard von Weizsäcker Berufskolleg v Büren, jež je partnerem naší Střední školy nábytkářské a obchodní. Naši školu zastupovali ředitel Aleš Zapletal a Anna Blahová, projektová manažerka.


Starosta Zdeněk Pánek na slavnosti vyzdvihl význam přátelských kontaktů mezi lidmi různých národů a připomněl, že partnerství mezi městy vyrostlo z přátelských kontaktů mezi folklorními soubory. Přestože naše města dělí téměř devět set kilometrů, jsou vzájemné styky a společné aktivity stále častější a pestřejší.  


Pan Berger připomněl Bystřické náměstí v Salzkotten slavnostně otevřené v loňském roce na nově upraveném nábřeží řeky Heder: „Obě místa jsou příspěvkem k rozvíjení veřejného života.  Jsou symbolem partnerství obou měst. Jsem velmi potěšen, že nyní také v Bystřici existuje místo, které pro nás symbolizuje kus domova. " Na slavnosti promluvili také statutární zástupce hejtmana Zlínského kraje Ing. Jaroslav Drozd a poslankyně Evropského parlamentu dr. Martina Dlabajová, která zdůraznila význam partnerských vztahů mezi občany měst pro mezinárodní porozumění.  


Předseda Komitée Städtepartnerschaft Salzkotten – Bystrice Klaus Adrian zdůraznil ve svém pozdravu: „Jsem obzvláště potěšen tím, že s námi přijelo 14 spoluobčanů, kteří jsou v Bystřici pod Hostýnem poprvé. To svědčí o tom, že je u nás v Salzkotten stále velký zájem o poznání našich přátel a rozšiřují se řady těch, kteří se budou do Bystřice rádi vracet.“  Také předseda bystřického partnerského spolku Stanislav Malant zmínil ve svém projevu význam mezinárodního přátelství v době, kdy přihlížíme bouřlivým událostem na Blízkém východě i na Ukrajině.


P. Stanislav Jordán a P. Marek Výleta se ujali vysvěcení nové promenády. Zástupci obou měst četli během obřadu přímluvy o požehnání. Symbolickým okamžikem bylo přestřižení pásky a odhalení pamětního kamene ze solného pramene v Salzkotten, na kterém jsou vytesány znaky obou měst. Tento kámen vznikal tisíce let a může být považován za „historickou knihu města“.  Slavnost doplnila vystoupení souborů z partnerského města a domácí Rusavy s doprovodnou cimbálovou muzikou Bukovinka.

Druhou významnou událostí dne byl tradiční Běh na Svatý Hostýn, kterého se v odpoledních hodinách zúčastnil osmnáctičlenný  česko-německý tým, v jehož řadách se opět setkali běžci  tradičního Klingenthal-Sport Marathonu.

Všem, kteří přispěli ke slavnosti Salzkottenské promenády a dalšímu společnému programu, stejně jako hostitelským rodinám i členům souborů a partnerského spolku patří poděkování za skvělou přípravu a organizaci akce.

Za Spolek partnerství měst Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten
V. Bělíková a S. Malant, předseda



Design By Macik