Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Týden letních aktivit – Cesta kolem světa s Vincentem

Po osvědčeném týdnu jarních aktivit se Charita Holešov a Oblastní charita Bystřice pod Hostýnem rozhodly dále spolupracovat a propojovat pastorační činnost s Centrem pro rodinu v děkanátu Holešov. Přes letní prázdniny hodně charitních pracovníků řešilo, kam dát děti, když nemají dovolenou. Centrum pro rodinu v Holešově přišlo s variantou „Týdne letních aktivit.“ Tím jsme propojili děti a rodiče několika farností v děkanátu, přinesli ulehčení pracujícím rodičům a pro děti připravili „našlapaný“ program v duchu charitního cítění a jednání.


Všechno to začalo v pondělí. Etapový týden nazvaný „Cesta kolem světa s Vincentem“ začal tajemným cinkáním na půdě domu U sv. Martina v Holešově. Dvaadvacet dětí se opatrně vydalo po zvuku zvonku a objevily tak poutníka v čase – Vincenta. Ten povyprávěl svůj životní příběh a žádal děti o pomoc, protože na celém světě svou sobeckostí a neláskou zapříčinil mnoho špatného. Děti přislíbily pomoc a začalo to pravé dobrodružství… Dostaly starobylou mapu, tajemnou pečeť (ze které vypadly drahokamy dobrých skutků) a kufr, který si musely sbalit na cestu. Bylo také nezbytné vyřídit si doklady a potvrzení…


Během pěti dnů děti cestovaly do Ameriky, kde pomohly starému zlatokopovi a sami narýžovaly zlato, které pak směnily za peníze a měly na cestu do Jižní Ameriky. Potkaly tam Džamilu – černošku z Afriky a vydaly se pomáhat do černého kontinentu. Plavily se lodí (to také hodně stálo), proplétaly se džunglí, naučily se základní africké pojmy ve svahilštině a také Zulu songy. Ten den se také několik dětí zřeklo sladkostí a dobrot ve prospěch afrických dětí. Uspořádala se sbírka mincí pro chudého. Od Džamily dostaly děti krásné korálky a také jednotné šaty, které si podle svých představ zkrášlily. To se náramně hodilo do dalších dní, kdy Vincentova cesta pokračovala přes oceán do Austrálie (ZOO Lešná). Zde byl jednotný šat nezbytný, neboť se všichni lépe viděli v chumlu cizinců. Tady bylo důležité získat základní znalosti o zvířatech i rostlinách z Austrálie. Vincent byl poutníkem v čase skutečně dokonalým a vždy poslal nějaký vzkaz nebo zprávu po „náhodném“ kolemjdoucím.


Poslední cesta mířila domů do Evropy přes Asii. Jak se ukázalo, i tady se Vincent dopustil špatných skutků, které pak děti napravovaly. Pomohly mnichům z buddhistického chrámu najít ztracený poklad – pytlíky s rýží, a navázaly přátelství s krásnou a moudrou císařovnou Machikou. Ta znala křesťanské náboženství od svých předků, kteří poznali sv. Františka Xaverského. V Evropě se všichni spokojeně vrátili domů, poděkovali Bohu při mši svaté, kterou za námi přijel sloužit P. Bohumír Vitásek. Poděkovali jsme za krásně prožitý týden a na závěr uchystali hostinu pro rodiče a sourozence. Na památku každý dostal pamětní list a medaili.


Nedá se popsat, co všechno krásného a obohacujícího jsme všichni společně prožili, ale nikdy by se nám to nepodařilo, kdyby nám nebyli nápomocni naši skvělí dobrovolníci – Honza, Marta, Verča, Hanča (díky!) a nemůžeme opomenout ani spolupráci s pracovníky CHPS Holešov – Ivetu a Frantu. Také klienti Denního stacionáře pro seniory na Chvalčově nám pomohli s výrobou krabiček na „tichou poštu“.  Děkujeme za podporu i našim duchovním otcům P. Bohumírovi, P. Jerzymu a P. Jackovi. Na závěr bychom chtěli poděkovat také našim sponzorům z Dřevohostic za výrobu pamětních medailí a celého pytlíku mincí, které byly skutečně cenným platidlem.

Leona Machálková
Pastorační asistent Charity Holešov
Mgr. Helena Janovská
Pastorační asistent Oblastní charity BpH



Design By Macik