Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sv. Hostýn – příprava na jubilejní rok

Římskokatolická duchovní správa ve spolupráci s Maticí svatohostýnskou a jí zřízeným jubilejním výborem se intenzivně připravují na jubilejní rok 2012, kdy společně oslavíme 100 let od korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské. Korunky Panny Marie a Ježíška posvětil v Římě papež PIUS X. v roce 1912.


    Přípravy na jubilejní rok jsme zahájili loni výměnou dlažby v bazilice, instalovali tepelné čerpadlo a zřídili  podlahové vytápění. V době, kdy byla uzavřena bazilika, jsme také opravili dřevěnou sochu Panny Marie. Z  Programu restaurování movitých kulturních památek Ministerstva kultury ČR jsme na její opravy dostali 60 tisíc korun.


    V letošním roce jsme již dokončili opravu fasády kaple bl. Jana Sarkandera, včetně opravy piety, všech kamenných prvků, portálu, oplechování. Zbývá jen dokončit opravu vitráží. I na tuto akci se nám podařilo získat dotaci z ministerstva kultury ve výši 328 000 Kč z programu „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností“. Celkové  náklady ale činí něco přes jeden milion korun.


Dalším projektem, který se pomalu dokončuje, je oprava fasád klasicistní křížové cesty 1.–10. zastavení s rozpočtem necelých 800 tisíc korun. Tato rekonstrukce je dotována Zlínským krajem, částkou ve výši 220 tisíc korun. Zastavení 11, 12 a 13 začínáme také realizovat, ale hotovo bude až v příštím roce. V plném proudu je také přestavba venkovního liturgického podia. Původní nevzhledná konstrukce byla odstraněna a nyní již je vybudována nová z lepených dřevěných vazníků. Zbývá dodělat podbití palubkami a pokrýt stavbu měděnou falcovanou střechou. Snad nám bude počasí přát a podaří se nám vše stihnout ještě v letošním roce. Pokud ne, bude stavba dokončena na jaře. Co se týká finanční náročnosti, jednoznačně nejdražší akcí je osazení nových zvonů do věží baziliky. ke dvěma stávajícím přibude pět nebo šest nových zvonů.  To bude mimo jiné znamenat také rekonstrukci současné zvonové stolice v jedné věži a vybudování celé nové ve druhé věži. I přesto, že náklady budou kolem 5 milionů korun, můžeme konstatovat, že se dílo zatím velmi slibně daří. V současné době máme kolem 3 milionů korun a během listopadu budeme podepisovat smlouvu na odlití zvonů. To vše za přispění Nadace ČEZ, která nám přislíbila příspěvek půl milionu korun.


     Velmi si vážíme všech, kteří nám pomáhají finančně, modlitbou, obětavou prací zvelebovat toto nádherné mariánské poutní místo. A za nás za všechny mohu říci, že při všech starostech, které při tak velkém souběhu mnoha akcí máme, cítíme velkou oporu Ochránkyně Moravy, jejíž korunovaci v příštím roce určitě oslavíme tak, jak si Ona zaslouží.

                                                                                                                    

Petr Janek, technický administrátor na Svatém Hostýně



Design By Macik