Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



25. výročí sportovního minigolfu v Bystřici pod Hostýnem (1985–2010) – 2. část

Již na začátku roku 1992 byl z Oddílu dráhového golfu TJ Bystřice pod Hostýnem vytvořen 1. DGC (Dráhový golf klub) Bystřice pod Hostýnem. Rok 1992 byl dalším úspěšným obdobím bystřických minigolfistů. Bystřický tým nejprve vybojoval prvenství ve II. lize, oblast Morava – jih, a pak i prvenství v zemském mistrovství Moravy družstev. To pro družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem znamenalo postup do nejvyšší soutěže, do 1. ligy. O úspěchy se tehdy zasloužilo sedm hráčů bystřického týmu: R. Doležel, D. Bílek, P. Doležel, V. Neradil, R. Krutil. V. Macek a I. Doležel.

Sezona 1992
Velmi úspěšná sezona roku 1992 se pochopitelně promítla i do soutěží jednotlivců. Na mistrovství Moravy v Bystřici pod Hostýnem  získali zemské tituly R. Doležel v soutěži mužů a D. Bílek v kategorii juniorů. Radek Doležel pak zvítězil i na zemském turnaji jednotlivců (ZTJ) v Olomouci.  K tomu přidali bystřičtí minigolfisté osm vítězství na oblastních turnajích jednotlivců (OTJ). Velmi talentovaný junior Bílek vyhrál čtyřikrát, R. Doležel dvakrát, V. Macek jedenkrát a V. Neradil také jedenkrát. Na mistrovství Evropy juniorů v Olomouci vybojoval D. Bílek krásné šesté místo mezi šedesáti účastníky jako druhý nejlepší mezi sedmi reprezentanty ČSFR. I jeho zásluhou získalo družstvo ČSFR druhé místo a stříbrné medaile.

Sezona 1993
Rok 1992 tak nastartoval první ze dvou nejúspěšnějších období v historii bystřického minigolfu a rok 1993 v tomto duchu pokračoval. V nejvyšší soutěži, v první lize, vybojoval bystřický tým v roli nováčka velmi pěkné třetí místo za SKDG Chomutov (mistr republiky již v letech 1990, 1991 a 1992) a za SK Rakovník. O tento úspěch se zasloužilo šest hráčů: D. Bílek (19 let), Ing. R. Doležel (23 let), M. Jansa (17 let), P. Doležel (20 let), L. Šmoldasová (20 let) a R. Krutil (20 let). S věkovým průměrem pod 20 let byl bystřický tým nejmladším účastníkem nejvyšší soutěže. Šlo tedy o perspektivní celek, který měl být v dalších sezonách ještě úspěšnější. Největším úspěchem týmu bylo druhé místo ve Vítkově a v Janských Koupelích u Opavy v závěrečném finálovém kole.
Skvělou sezonu měla v roce 1993 Lenka Šmoldasová. Vybojovala tři vítězství v celostátních turnajích jednotlivců (CTJ), které tvoří každoroční vrchol sezony. Podařilo se jí to v Tanvaldu, v Chebu a v Chomutově. Na mistrovství České republiky ve Vítkově a v Jánských Koupelích vybojovala prvenství v soutěži žen a tím i titul mistryně republiky. Na zemském mistrovství Moravy v Brně – Lesné získala Šmoldasová zemský titul, v kategorii mužů se to podařilo D. Bílkovi, který na mistrovství republiky vybojoval krásné druhé místo. Stejné místo na mistrovství ČR obsadil i M. Jansa mezi juniory, když ho o titul mistra republiky připravil až rozstřel. Na CTJ v Olomouci však s velkou převahou zvítězil. Na mistrovství Evropy juniorů v rakouském Klagenfurtu obsadil Jansa 22. místo jako druhý nejlepší mezi sedmi reprezentanty ČR. Na mistrovství světa dospělých ve švédském Gőteborgu obsadila L. Šmoldasová 30. místo. Do roku 1992 byla tato minigolfistka hračkou TJ Uničovské strojírny Uničov, v roce 1993 posílila bystřický klub. Jansa v roce 1993 přestoupil do Bystřice pod Hostýnem z TJ Sokol Mostkovice u Prostějova.
Na OTJ vybojovali bystřičtí hráči 14 vítězství. Po vzoru jiných sportů, jakými jsou například kopaná, házená, basketbal či stolní tenis, přešel také minigolf od podzimu roku 1993 na systém podzim – jaro, ovšem jen v soutěžích družstev, a to platí dodnes. Soutěže jednotlivců probíhají stále v rámci kalendářního roku.


Období 1993–1994
V sezoně 1993–1994 vybojovalo bystřické družstvo v první lize opět 3. místo za SKD Chomutov a RTA Start Brno. Zasloužila se o to sestava: R. Doležel, D. Bílek, L. Šmoldasová, M. Jansa, P. Doležel, R. Krutil a V. Kotas. Největším úspěchem bystřického týmu byla druhá místa v Olomouci a v Praze. Také v roce 1994 byla výborná L. Šmoldasová, která vyhrála třikrát v CTJ, a to v Praze – Dejvicích, v Bystřice pod Hostýnem a Praze – Vokovicích. Na zemském mistrovství Moravy a Slezska získala titul mistryně Moravy. Mistrovský titul získal i junior Jansa, který rovněž zvítězil v CTJ v Praze – Dejvicích. V oblastních turnajích vybojovali bystřičtí minigolfisté čtyři vítězství (M. Jansa, L. Šmoldasová, R. Doležel a R. Krutil). Na mistrovství Evropy dospělých v řecké Soluni obsadila L. Šmoldasová nádherné páté místo a byla nejlepší z pěti reprezentantek ČR. Zasloužila se tak nejvíc o třetí místo družstva žen ČR a zisk bronzových medailí. Junior Jansa obsadil mezi muži pěkné 17. místo. Soutěžilo 104 účastníků.

Období 1994–1995
V sezoně 1994–1995 již družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem nenavázalo na dvě předchozí sezony a obsadilo v první lize až šesté místo. V sestavě týmu se vystřídalo celkem devět hráčů: R. Doležel, D. Bílek, L. Šmoldasová, M. Jansa, P. Doležel, R. Krutil, M. Stroblík, J. Kříž a R. Šimanský.
V roce 1995 se mezi jednotlivci prosadila jen Šmoldasová, která vyhrála v CTJ v Brně – Lesné. Bystřičtí hráči však dokázali třináctkrát vyhrát v oblastních turnajích.
Na mistrovství světa dospělých v rakouském Hardu obsadila 13. místo L. Šmoldasová a byla opět nejlepší z pěti reprezentantek ČR. M. Jansa získal mezi muži 42. místo, byl pátý z osmi reprezentantů ČR.

Období 1995–1996
V sezoně 1995–1996 obsadilo družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem v první lize předposlední sedmé místo, ve dvoudenní kvalifikaci však vybojovalo jasné první místo a tím obhájilo svou účast v nejvyšší soutěži. V sestavě bystřického týmu se vystřídali: R. Šimanský, R. Doležel, D. Bílek, L. Šmoldasová, M. Jansa, P. Doležel, M. Stroblík, D. Fridriková, D. Kubíková, O. Mikulík a M. Nelešovská. V roce 1996 byly velmi úspěšné dvě hráčky bystřického klubu. L. Šmoldasová se stala v Šumperku mistryní Moravy (její čtvrtý titul, předchozí získala v letech 1992, 93 a 94). D. Kubíková vyhrála v turnajích CTJ v Tanvaldu a v Bystřici pod Hostýnem. Na mistrovství ČR ve Šternberku vybojovala Šmoldasová prvenství a tím i svůj druhý titul mistryně ČR (poprvé v roce 1993). Družstvo bystřických žen rovněž získalo první místo, a to v sestavě: L. Šmoldasová, D. Fridriková, D. Kubíková, M. Nelešovská. Na mistrovství Evropy dospělých v dánském Odense obsadila L. Šmoldasová pěkné 8. místo, D. Kubíková šestnácté místo. Obě byly nejlepší ze čtveřice reprezentantek ČR.
Největší událost roku 1996 však byla naplánována na konec sezony. Světová federace minigolfových sportů WMF (World Minigolfsport Federation) a Český svaz dráhového golfu (ČSDG) pověřili 1. DGC Bystřice pod Hostýnem uspořádáním 32. ročníku poháru mistrů evropských zemí (PMEZ) v soutěžích družstev. Dlouho očekávaný prestižní mezinárodní podnik se uskutečnil začátkem října. Na hřišti v městském lesoparku Zahájené startovalo 115 hráčů z 11 zemí. Minigolfisté z dalších osmi zemí se z ekonomických důvodů omluvili.
Oba zástupci ČR byli úspěšní. V soutěži mužů, v níž startovalo 85 hráčů ve 12 družstvech, si velmi dobře vedl sedminásobný mistr republiky tým SKDG Chomutov, který obsadil druhé místo za vítězným družstvem BGS Hardenberg – Pőtter z Německa. 
V soutěži žen startovalo 33 hráček, které hájily barvy devíti družstev. Skvěle si vedlo družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem, které vybojovalo nádherné první místo, když v deštivém závěrečném okruhu třetího dne odrazilo mohutný útok švédského týmu BGK Uppsala. O tento historický úspěch se zasloužily čtyři hráčky: D. Kubíková, L. Doleželová (Šmoldasová), J. Pasevová a M. Nelešovská. Z této úspěšné čtveřice se minigolfu aktivně věnuje jen Lenka Doleželová.
Uspořádání PMEZ na hřišti miniaturgolfu v Bystřici pod Hostýnem bylo krásným dárkem bystřických golfistům k jubilejnímu 20. výročí otevření hřiště v městském lesoparku Zahájené.
Pokračování příště.

          Vlastimil Doležel



Design By Macik