Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výstava aneb Jakpak se liší mužské myšlením od ženského

Zatímco v ženském mozku myšlenky přeskakují z „drátku na drátek“ a navazují jedna na druhou v plynulých asociacích, mužský mozek obsahuje jednotlivé přihrádky, „šuplíčky“, v nichž jsou ve vzájemné separaci uskladněny jednotlivé nápady a vjemy, které jen čas od času odděleně vykouknou na světlo světa…. Nad takovými a dalšími zajímavými představami žákyň a žáků výtvarného oboru bystřické ZUŠ o fungování lidského těla se mohli zasmát, ale i zamyslet návštěvníci Okresní přehlídky ZUŠ nazvané „Cesty fantazie“.


Soutěžní výstava uměleckých škol kroměřížského okresu byla veřejnosti představena 3. února 2011, a jelikož se jednalo o přehlídku soutěžní a postupovou, převzali na vernisáži s nečekaně vysokou návštěvností ocenění rovněž autoři vítězných děl. A práce žáků naší ZUŠ se v reprezentativních, leč stísněných prostorách Muzea Kroměřížska v silné konkurenci více než osmi set výtvorů dětí z Holešova, Hulína, Zdounek a domácí Kroměříže rozhodně neztratily.
Do krajského kola přehlídek uměleckých škol z rozhodnutí poroty postoupila řada výtvarných prací ze souboru „Zdraví“, na kterém pracují pod vedením Jiřiny Vrbecké mladí umělci ve věku čtrnácti až šestnácti let. V projektu se dospívající žáci zamysleli nad tím, jak nálady, niterné pocity a procesy uvnitř svého těla sami maskují a skrývají před vnějším světem a pod hradbu pomíjivé masky vnější krásy pronikli až do hloubky rentgenového snímku. V tomto projektu byly navíc oceněny práce Kateřiny Vejrostové (16 let). Lucie Vašíková (15 let) si pak odnesla diplom za dílo „Závrať velkoměsta“ z řady výtvarných prací nazvané „Stíny“ a Ondřej Malíšek (17 let) za plastiku z projektu „Věže“.


Pod vedením Bc. Denisy Mikulíkové vzniká v letošním roce projekt „Smysly“, přičemž práce „Hmat“ Jana Mikulína (13 let) byla rovněž jednou z těch, která v Kroměříži zaujala odbornou porotu.  Děti tvoří smyslové obrazy a zamýšlejí se nad tím, jaké to je, když některý ze smyslů člověku chybí. Při práci byla pro děti nesmírně inspirativní návštěva nevidomého Petra Loupance, který dětem ukázal, jak „vypadá“ čtení Braillova písma, a velmi ocenil, že vypichováním dokázali žáci na podobném principu vytvořit obraz, který si mohl rukama prohlédnout.


Na celorepublikově vyhlášeném tématu „Krabičky“ pracovala se svými žáky MgA. Alena Žaloudíková. S krabičkami zdánlivě nesouvisející projekt „Motýli“ sledoval pouť motýlů jejich krátkým životem až po jejich smutný konec na špendlíku ve sběratelově krabičce. Mezi oceněnými byly žákyně Lenka Skácelová (8 let) za kresbu „Lovec Pampalini“, Patricie Popelíková (10 let) za řadu „Motýlí louka“ a Tereza Saksová (11 let) a její fotograficky dokumentovaná akce „Kuklení“.
Přehlídky základních uměleckých škol se konají v tříletých cyklech a výše jmenované práce postoupily do krajského kola, jež letos hostí Vsetín. Tradici okresních přehlídek, které nejsou povinným kolem celostátní soutěže, zahájila v roce 2008 právě ZUŠ Bystřice pod Hostýnem výstavou „Komunikace“. V krajské přehlídce je jen omezený prostor pro prezentaci jednotlivých škol, a často se tak ztrácí hlavní idey projektů, proto úspěšná myšlenka okresního předkola v kroměřížském okrese přetrvala a štafetu více než úspěšně převzala po Bystřici Kroměříž.
                                                                                                                                                                Alžběta Vejrostová



Design By Macik