Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Spočinout ve Stivínově stínu stálo zato

Pokud jste nebyli na koncertě Jiřího Stivína nazvaném Sám se svým stínem, máte velkou škodu. Bystřický kulturní nadační fond připravil opravdu lahůdku, můžeme klidně říci světového formátu. Fenomén Stivín, člověk narozený v první polovině minulého století (vlastní slova), je stále k nezastavení. Tento velmi dobře poučený (jak sám říká) amatér – milovník hudby, multiinstrumentalista a skvělý improvizátor je nadaný bezprostředností a smyslem pro humor. Má dar navázat kontakt s diváky nejen při vystoupení, ale i o přestávce a po koncertě, dokonce i před ním. (Konverzoval, dal výklad ke svým nahrávkám, podepisoval se, fotografoval s posluchači.) Je ho všude plno a vyzařuje z něho nadšení, což není v dnešní době běžné.


Ale popořádku. Dobrým zvykem zámeckých koncertů je vystoupení předskokana ze ZUŠ. Tentokrát vystoupila VIP flétnistka naší školy Kristýna Fojtů ze třídy Mgr. Jarmily Schuskové a za klavírního doprovodu Martiny Studené rozehřála sál energickou skladbou Night Gipsy. Pak patřil sál Jiřímu Stivínovi, kterého plnému sálu představila Mgr. Marta Pořízková. Po dialogu o stínech (název programu Sám se svým stínem)a typickém „mrkání“ čepicí si převzal slovo a s vtipem a lehkostí moderoval celý večer sám. Pohotově do programu zapojil i Kristýnu a zahráli si spolu flétnové duo. Sklidili obrovský potlesk. Pak následovala jedna skladba za druhou. Široký záběr od baroka (Bach, Vivaldi), přes klasicismus (Mozart) až po jazz (Corea), folklór i vlastní skladby byl úžasný.


Střídáni nástrojů od vlastnoručně vyrobené příčné flétny z instalační trubky, přes různé druhy zobcových fléten až po altsaxofon bylo velmi pestré a dodávalo koncertu patřičný spád. Doprovod si obstarával také sám pomocí malé krabičky, ze které se ozvalo cembalo, smyčcový kvartet nebo komorní orchestr. Tento pro někoho možná lehce kontroverzní způsob doprovodu nahrává hlavně organizátorům kulturních akcí, (kdo by nechtěl vidět 20 členný orchestr?), ale finanční možnosti jsou v dnešní době značně omezené. Původně měl být program bez přestávky. Vzhledem k probíhající výstavě a hlavně připravenému bufetu byla začleněna do programu. Je vždy příjemné pohovořit se známými i s umělcem. Jen se nám zámecké prostory k tomu určené stále zmenšují. Nemělo by to být právě naopak? 


Po přestávce Stivín rozdával své umění s neutuchajícím elánem a samozřejmostí. Spočinout chvilku v jeho stínu stálo za to. Obecenstvo si vynutilo přídavky a odměnilo ho potleskem ve stoje. Popřáli jsme Jiřímu Stivínovi hodně zdraví (letos slaví 70) s přáním, aby se co nejdříve do našeho města vrátil.
Pavla  Caletková ml.



Design By Macik