Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Yetty se vydal za Bílým Karpatem

Hostýnský Yetty přijal od svého kamaráda z veletrhu cestovního ruchu Bílého Karpata pozvání na tradiční slavnostní otevření rozhledny v Lopeníku. Spolu se svými kamarády Valachy se vydal na dlouhou cestu. Putovali po lesích celé tři dny. Byla to náročná cesta, ale Yetty se celou dobu moc těšil, až ho jeho kamarád Karpat provede po svých kopcích. Na prvního máje konečně přišli do krásné malé horské obce Lopeník, která se nachází na hranici se Slovenskem v okrese Uherské Hradiště. U obecního úřadu čekal Karpat a na hostýnskou výpravu už z dálky nadšeně mával.


Yettymu se vesnice moc líbila. Je ze všech stran obehnána kopečky s bukovými lesy jako naše rázovitá Rusava, takže se cítil jako doma. Všude louky s ovcemi, rozkvetlé stromy a nádherné výhledy do širokého okolí. Od Karpata se hned dozvěděl, jak tato horská vesnice původně vznikla z malých usedlostí, ve kterých se schovávali uprchlíci. Celou cestu směrem k rozhledně si povídali o krásách Bílých Karpat a společně šli po hraničním valu – takže byl  Yetty chvílemi na Slovensku a chvílemi zase v České republice. Lesní cestou došli až na vrchol Velkého Lopeníku, jež je s nadmořskou výškou 911 m nejvyšší horou Bílých Karpat. Na vrcholku se nachází nová 22 m vysoká dřevěná rozhledna, symbol přátelství Čechů a Slováků na společné hranici. Yettymu po cestě pořádně vyschlo v krku, a tak okamžitě zamířil k prvnímu stánku s pivem. To v něm jen zasyčelo a po malém občerstvení už mohl společně se svým kamarádem Karpatem po zimě odemknout rozhlednu, která byla na tomto místě znovu postavena podle návrhu arch. Sedláčka v roce 2002. První rozhledna tady stála už v roce 1944, bohužel však shořela. Po 101 schodech Yetty s Karpatem společně vystoupali až nahoru, odkud se naskytl krásný výhled do okolí. Karpat svému příteli ukázal všechny kopečky, které má na starosti. Pak následovalo malé focení s návštěvníky a taneček s Karpatem při muzice šikovných heligonkářů.


Den se rychle chýlil ke konci, a tak se Yetty musel s Karpatem rozloučit a vydat se zpět domů do svých Hostýnských vrchů, kde je mu stejně nejlíp. Už se těší na další shledání se svým přítelem Karpatem.
                

Lucie Málková



Design By Macik