Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zastupitelé odložili rozhodnutí o koupi Podhoranu

Zastupitelstvo města Bystřice pod Hostýnem mělo ve středu 30. května 2012 na programu jednání několik bodů. Největší zájem vzbudil ten poslední, v němž měli zastupitelé jednat o koupit hotelu Podhoran. Očekávané rozhodnutí však nepadlo, zastupitelé si vyžádali více informací a hlasování odložili.


Obavy z dopadu případné koupě hotelu na hospodaření města byly znát v průběhu celého zasedání. Z navržených rozpočtových úprav nakonec vypadl bod týkající se využití vlastních zdrojů města ve výši 1,5 mil. korun. Protože plánovaná dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR na revitalizaci zámku (oprava elektroinstalace a úprava příjezdového můstku) nebyla udělena, město chtělo prostředky z městského rozpočtu vyčleněné na zámek využít na opravu můstku ve výši 1 mil. Kč a dalších 500 tis. Kč ponechat v rezervě pro zpracování projektové dokumentace na realizaci dalšího projektu v objektu zámku v roce 2014 a na související restaurátorské průzkumy. Zastupitelé však schválili jen rozpočtovou úpravu grantového fondu a příspěvků na provoz mateřských škol. Částka 1,5 mil. Kč zůstala nerozdělena jako rozpočtová rezerva.


Zastupitelé dále schválili smlouvu o partnerství při přípravě a realizaci projektu Integrovaný vyrozumívací a výstražný systém (IVVS) Zlínského kraje. Tento systém propojuje 11 obcí s rozšířenou působností ležících ve Zlínském kraji  komunikační infrastrukturou. Jde tedy o vybudování krajské optické sítě propojující úřady, nemocnice a centrály IVVS pro efektivní a bezpečné sdílení dat a vzájemnou komunikaci. Na programu zasedání zastupitelstva byla dále žádost o prominutí dluhu a majetkové záležitosti.


Za asistence redaktorů České televize začalo projednávání nabídky kroměřížského podnikatele Radovana Křemečka na odkoupení objektu č. 136 na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem, což je budova hotelu Podhoran. Nabídkou z listopadu 2011 se zastupitelé poprvé zabývali už v prosinci loňského roku. Tehdy byla nabídka postavena tak, že objekt je na prodej a majitel má i zájemce, který ho chce koupit. Protože zde však nový majitel hodlá ubytovat sociálně nepřizpůsobivé občany, má město možnost ho koupit jako první. Zastupitelé pověřili vedení města vyjednáváním a přípravou podkladů. Projektový tým zajistil posouzení technického stavu budovy a následně byla Ing. Pavlem Olšovským zpracována dispoziční studie – návrh na možné využití objektu. Časově nejnáročnější bylo vypracování nového odhadu nemovitosti. Obvyklá cena nemovitosti zjištěná porovnávací metodou byla stanovena na 19,6 mil. Kč, k dispozici jsou údajně i jiné posudky odhadující cenu nemovitosti kolem 14 mil. Kč.


Nejen rozdíly v odhadované ceně nemovitosti, ale hlavně dopad případné koupě objektu na městský rozpočet a finanční situaci města byly předmětem diskuse mezi zastupiteli. V ní se ukázalo, že někteří členové zastupitelstva upřednostňují ekonomické hledisko, zatímco jiní berou v potaz i občanský pohled na celou záležitost. Hotel za celých dvacet let nezískal majitele, který by byl schopen zajistit jeho standardní provoz. Jak uvedl starosta Pánek, za hrozbu ubytování nepřizpůsobivých občanů v samotném centru města může stát, který umožňuje podnikavcům čerpat neadekvátní dotace na bydlení pro tyto skupiny obyvatel. Opoziční poslanci navrhovali ve vzrušené debatě například zvýšení daně z nemovitosti, aby se zvýšil příjem městské pokladny. K navrženému hlasování o zásadním rozhodnutí, totiž zda hotel koupit, či nekoupit (a teprve potom se případně dále bavit o ceně a dalších okolnostech), nakonec nedošlo. Jan Pořízka (TOP 09) podal protinávrh, aby radnice ještě vypracovala další materiály. Například vyčíslení nákladů na provoz hotelu, dopad případné koupě na rozpočtový výhled a chod města, náklady na posílení městské policie v případě potíží s nepřizpůsobivými občany apod. Zastupitelé tento návrh schválili, čímž bylo projednávání tohoto bodu ukončeno.


Protože však není jisté, zda zastupitelé vůbec mají v úmyslu hotel koupit, a v případě že ano, za kolik a co s ním bude dále, bude příprava dalších podkladů velmi složitá. Rozhodnutí zůstává stejně jen na nich samotných. Zatím se odkládá, patrně až do letních prázdnin. Červnové zastupitelstvo totiž musí především schválit hospodaření města za rok 2011.

-jan-

Víte, že…

Budova hotelu stojí na místě bývalé Záložny z 19. století. Hotel v socialistickém stylu byl postaven v roce 1974 a o rok později uveden do provozu. Za posledních dvacet let několikrát změnil svého majitele, žádný z nich nevyužil velké ubytovací kapacity ani optimální polohy hotelu a nedoznal žádných zásadních stavebně-technických změn. V hotelu jsou tři nadzemní podlaží s restaurací, kuchyní, bowlingem, 53 pokojů a jeden byt. Celá budova je podsklepena. Hotel nemá bezbariérové řešení, je nezbytné provést zateplení, vyměnit okna a opravit střechu a také vyměnit všechny rozvody. Náklady na rekonstrukci jsou odhadovány ve výši 23 mil. Kč.

Co s ním?

Využitelnost objektu Podhoranu pro potřeby města je reálná. Hotel přímo sousedí s budovou radnice a předimenzovaný počet pokojů by bylo možné využít k vytvoření nových pracovišť úřadu, např. přestěhovat úřad z budovy na ulici 6. května. Část ubytovacích kapacit by bylo možné přestavět na cca 21 bytových jednotek. Restaurační a menší hotelová část by mohla sloužit ke svým původním účelům a podpořit tak rozvoj cestovního ruchu ve městě.



Design By Macik