Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Náš školní rok se čtením a spisovateli

V uplynulém školním roce jsme se zaměřili na rozvíjení čtenářských schopností našich dětí, snažili jsme se v době popularity televize a počítačů povzbudit u dětí zájem o knihy. Myšlenka o zásadním vlivu předčítání na emoční zdraví dítěte pochází z knihy Američana Jima Trelase (jako bestseller byla přeložena do mnoha světových jazyků). Pravidelné čtení vytváří pouto, rozvíjí smysl pro humor, je prevencí patologických jevů, přináší znalosti, uklidňuje a trénuje paměť. Náš projekt souvisí s  celostátní kampaní v České republice. U nejmenších dětí využíváme říkanek, básniček,  které pomáhají rozšiřovat a rozvíjet verbální schopnosti, ale i sociální dovednosti, kooordinaci oko – ruka aj. Děti se učí, jak zacházet s knížkami, zjistí, že se čte zleva doprava, že se knížka dělí na stránky, na stránkách jsou věty, slova, slabiky a písmena. Nejmladší děti se učí rozlišovat obrázky od textu a někdy i samostatně tvořit příběh.


Na projekt Pravidelné čtení navazuje také naše celoškolní literárně-recitační soutěž. Děti se učí samy pracovat s knihou, samy si vyhledávají vhodnou knihu i báseň k recitaci. Této soutěže se účastní většina žáků naší školy. Učí se tak správné výslovnosti, dýchání, práci s mikrofonem, cvičí si paměť a vystupování před větším počtem lidí.


Velký ohlas měla u dětí beseda s holešovským spisovatelem Janem Svitákem. Dětem předčítal ze své prvotiny Čertovo kopyto. Děti byly nadšené nejen jeho přednesem, ale i humorem, a tak vznikla příjemná konverzace. Letos dvakrát do naší školy zavítala také spisovatelka Petra Braunová, naposledy nám představila svou novou knihu Tramvaj plná strašidel.
  
 
 
                                                                                
                                                                                                                                                         Mgr. Dagmar Míčková



Design By Macik