Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Problém PODHORAN

Kupte si hotel
Nabídku na odkoupení hotelu Podhoran v samotném centru města Bystřice pod Hostýnem předložil radnici v závěru roku 2011 kroměřížský podnikatel Radovan Křemeček, jednatel společnosti Hotel Podhoran, s. r. o. Společnost požadovala za budovu z roku 1974 částku 25 mil. Kč., jinak ji prý prodá jinému zájemci. Předmětem podnikání se mělo stát ubytovávání občanů v hmotné nouzi, kterým stát poskytuje příspěvky na bydlení.
„Podmínkou koupě je kromě přidělení úvěru také čistý list vlastníků, tedy žádné exekuce, dluhy ani půjčky svázané s objektem,“ zdůraznil starosta města Zdeněk Pánek. Právě stomilionový dluh vázaný na budovu Podhoranu byl hlavním důvodem, proč město před lety hotel nekoupilo za nabízenou cenu 5 mil. Kč. Hotel naproti kostela na bystřickém náměstí byl v posledních letech využíván zejména k příležitostnému ubytovávání pracovníků stavebních firem.
Město bojuje s ekonomickou recesí už třetím rokem, a navíc právě dokončuje řadu velkých projektů. „Snažili jsme se o maximální rozvoj města s využitím evropských dotací, protože tato šance se už nebude opakovat,“ vysvětluje starosta Pánek. Prostředky města jsou proto velmi omezené, radnice musela výrazně seškrtat městský rozpočet a v závěru roku došlo i na propouštění úředníků. „Máme velký zájem budovu odkoupit a předejít možným problémům. Ovšem město má v současné ekonomické situaci velmi těžkou pozici, takže musíme jednat s bankovními domy o možnostech přijetí úvěru,“ uvedl starosta města Z. Pánek.
Koupě Podhoranu by si vyžádala nejen investici do budovy samotné, ale téměř stejně velkou investici – v odhadech jde o částku 23 mil. Kč – do její rekonstrukce. Tepelně-izolační vlastnosti budovy jsou zcela nevyhovující a nutné jsou i opravy všech rozvodů, nemluvě o potřebě nového architektonického řešení této městské dominanty.

Zastupitelé nabídli za Podhoran 13 milionů korun
Zastupitelstvo města Bystřice pod Hostýnem na svém zasedání 8. srpna 2012 rozhodlo, že odkoupí hotel Podhoran za cenu 13 mil. Kč. Starosta města Zdeněk Pánek s touto nabídkou seznámil majitele objektu, který však tuto cenu neakceptoval. „Chceme situaci vyřešit a předejít možným potížím,“ zdůraznil starosta Pánek. Zastupitelé koupi hotelu projednávali již letos na jaře a nyní, po prostudování dokumentace a studie o možnostech využití objektu pro vybudování bytů a kanceláří, hlasovali o jeho koupi. V tajném hlasování neschválili koupi za původně navrhovanou částku 25 mil. Kč ani za odhadní cenu 19 mil. Kč. Prošel až návrh v maximální výši 13 mil. Kč.

Do hotelu se stěhují nájemníci
V pátek 17. srpna 2012 jednalo vedení města znovu s jednatelem společnosti Podhoran,         s. r. o., Radovanem Křemečkem o koupi hotelu. Ten oznámil, že do hotelu stěhuje prvních 40 Romů. Jeho poslední nabídkou byl prodej hotelu za cenu 23 mil. Kč. O víkendu 18.–19. srpna se na Podhoran stěhovalo několik romských rodin. „Zvažuji svolání mimořádného zastupitelstva začátkem září. Situaci považuji za vážnou,“ uvedl starosta města Zdeněk Pánek.
Nakolik je hrozba naplnění hotelu sociálně nepřizpůsobivými občany reálná, je otázkou diskuse a každý může toto riziko vnímat odlišně. Faktem zůstává, že stát toto jednání umožňuje a na sociálních dávkách lze parazitovat legálně. „Dokud nebude mít hotel řádného majitele, může být předmětem spekulací kdykoliv,“ dodal Pánek. Někteří zastupitelé považují jednání R. Křemečka za vydírání a nejsou ochotni dále vyjednávat, u jiných převažuje veřejný zájem a snaha nepřipustit krizovou situaci.


Občané Bystřice podepisují petici
(zařazeno před uzávěrkou)
Občané Bystřice pod Hostýnem vyzývají zastupitele, aby pokračovali v jednání o koupi Podhoranu a zabránili proměně budovy v centru města na ubytovnu pro sociálně nepřizpůsobivé. „Chceme mít na náměstí pěknou budovu s restaurací a pracovišti úřadu. Budovu, o kterou se bude někdo řádně starat,“ píše se v petici, kterou začali lidé podepisovat a kterou hodlá petiční výbor doručit městskému zastupitelstvu před jeho mimořádným jednáním.
O  konání zastupitelstva ve středu 12. září 2012 rozhodla městská rada. Zastupitelstvu totiž běží měsíční lhůta, kterou dal vedení města jednatel společnosti Podhoran, s. r. o., Radovan Křemeček ke zvážení jeho poslední nabídky – prodej hotelu za 23 mil. Kč. Odhadní cena hotelu se 160 lůžky je asi 19,5 mil. Kč, původní požadavek majitele byl 25 mil. Kč.

Krychlová budova v socialistickém stylu stojí na místě bývalé Záložny z 19. století. Radnice má zpracovaný předběžný návrh, jak by se dala budova v těsném sousedství využít ku prospěchu města. „Pozice budovy je pro úřad klíčová, mohli bychom zde soustředit pracoviště dosud sídlící v jiných budovách, zejména na ulici 6. května,“ domnívá se starosta. Návrh zahrnuje zachování restauračního provozu a asi třetinové kapacity ubytování, které je výrazně předimenzováno. Z části hotelových pokojů by se daly vybudovat malometrážní byty, část prostor pronajmout podnikatelským subjektům.

Problematice hotelu Podhoran se nadále věnují i média, kromě reportáže TV Nova a starších vstupů ČT třeba i server aktualne.cz.
            

-red-



Design By Macik