Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Busta Komenského půjde do školy

Bronzová busta Jana Amose Komenského z dílny akademického sochaře Stanislava Mikuláštíka umístěná společně s reliéfem Komenského mapy Moravy už 44 let v parčíku na křižovatce u Benetkového byla letos v zimě demontována a čeká ji přesun do interiéru Základní školy T. G. Masaryka v Nádražní ulici. Bustu z potenciálně ohroženého cenného kovu by na přelomu jara a léta měla nahradit replika z polyesterové pryskyřice, kterou vytvoří bystřický kamenosochař Jan Kozel. Původní busta Komenského se tak z místa, které jako pamětní rozcestník kdysi vybrali dva znalci historie, učitelé Josef Krumpholc a Josef Barbořík, přesune do školy, kde oba kdysi o Komenském přednášeli svým žákům.


„První myšlenku zbudovat v Bystřici pod Hostýnem pomník Komenskému vyslovil národní učitel Josef Krumpolc,“ píše Josef Barbořík ve Zpravodaji v roce 1980. „Jednou jsme šli spolu ze hřbitova a cestou mi vyprávěl o Komenského mapě Moravy vydané roku 1627 v Amsterdamu. Bylť Krumpholc milovníkem Komenského a znalcem jeho díla. (…) Zastavili jsme se na rozcestí Bystřice-Chvalčov-Hostýn a Krumpholc se na mě obrátil slovy: – Pane kolego, na tomto místě stál J. A. Komenský, když putoval z Radhoště k Hostýnu, aby kreslil do své mapy tvářnost našeho kraje. Měl by zde být pamětní rozcestník. Jste mladý, přičiňte se, aby tu jednou byl.–“


Úsilí Josefa Barboříka bylo korunováno úspěchem v roce 1970. Rozcestník projektoval architekt Antonín Flašar a tvoří ho dva objekty – reliéf Komenského mapy Moravy, přesněji její části, z italského vápence a busta učitele národů, který se tu kdysi zastavil na své pouti.
msch



Design By Macik