Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřická zeleň

Bystřice pod Hostýnem patřila mezi města s rozsáhlou zelení v samotném centru města. V minulém zpravodaji jsme se dozvěděli, že v podzimních měsících proběhla 1. etapa ozdravení zeleně. (První etapa projektu „Regenerace městské zeleně“ probíhala po celý rok 2013, uvádí to právě článek Péče o stromy ve městě v roce 2013, Zpravodaj BpH 12/2013, str. 44. Pozn. red.) Bylo by zajímavé vědět, kdy proběhne 2. etapa, resp. další etapy, budou-li nějaké vůbec následovat? (Druhá etapa již probíhá. Postačí sledovat aktuální zprávy na městských webových stránkách nebo si přečíst text v tomto čísle na str. 36–38. Pozn. red.)


Obehraná písnička „nejsou peníze“ není tak docela pravdivá. Na internetu města jsem se dozvěděl, že město nevyčerpalo dotaci krajského úřadu určenou pro tento účel. (Jednalo se o dotaci Evropské unie z operačního programu Životní prostředí s nezbytnou finanční spoluúčastí města, nikoliv o dotaci krajského úřadu. Pozn. red.) Důvodem měl být nedostatek vlastních zdrojů. Nelogické přitom je rozhodnutí zastupitelů o vložení 2 mil. Kč do rezervního fondu Zahrada. Ve fondu budou finance bezúčelně ztrácet na hodnotě namísto toho, aby sloužily občanům. (V případě rezervního fondu plně obsazeného Centra pro seniory Zahrada, zařízení, které ve městě a okolí léta chybělo, jde podle slov jeho ředitelky Mgr. Šárky Jelínkové ze strany města o vklad zakladatele obecně prospěšné společnosti. Peníze ve fondu představují rezervu na pokrytí výdajů centra pro seniory při neočekávaných výkyvech v dotačních režimech státního rozpočtu, a neslouží tedy nikomu jinému než občanům, těm nejstarším z nás. Pozn. red).


Domnívám se, že je vhodné vypracovat komplexní revitalizační plán obnovy městské zeleně. (Město již podle takového plánu postupuje. Občané jsou o tom prostřednictvím Zpravodaje i městských webových stránek průběžně informováni. Pozn. red.) V plánu přesně rozpracovat jednotlivé kroky obnovy se zaměřením na Zahájené. Chodník od již opraveného rybníka, bez bezpečnostního zábradlí, upravit tak, aby bylo možné po jeho stranách rozmístit jednotlivá zahradní tělovýchovná nářadí k posilování a rekondičnímu cvičení v přírodě. Uvedená zařízení se osvědčila v mnoha městech a prostor Zahájeného k tomu přímo vybízí. Dosud používaná praxe byla již kritizována na 10. veřejném zasedání zast. v roce 2011. (Většině občanů je zřejmé, že péče o městský park Zahájené ze strany města je trvalá. Pokračují úpravy zeleně, certifikované herní prvky jsou instalovány už na všech hřištích ve městě, hlavně v Zahájeném. Nejnovější je lezecká pyramida. V minulém roce investovalo město do obnovy dětských hřišť 150 tis. korun. V Zahájeném samozřejmě může dojít i na hřiště pro dospělé. Lepší než tělovýchovné by ale jistě bylo nářadí tělocvičné. Pozn. red.)


Myslím si, že ve městě se nachází daleko více škodících a nebezpečných stromů než kolik jich bylo vykáceno, (Pracovníci městského odboru životního prostředí věnují stavu bystřických stromů bedlivou pozornost a ve spolupráci s profesionálními arboristy průběžně sledují  zdravotní stav jednotlivých stromů. Některé je možné ošetřit a ponechat na místě, jiné je třeba skácet. Profesionálové přistupují ke stromům citlivě jako k živým organismům a jejich snahou je co nejvíce žádoucí zeleně pro město zachovat. Pozn. red.) např.: lípy u kostela nemají žádný tvar a jsou z nich tzv. metky stínící stavební konstrukce a zvyšující vlhkost, (Tvar lip u kostela je dán stavem konkrétního stromu, jeho údržbou v minulosti a limitujícími faktory. Je rovněž otázkou osobního vkusu. Další otázkou je, zda ořezané stromy stíní více než neořezané. Lípy srdčité jsou zvláště ve slovanských zemích vysazovány kolem kostelů po staletí nikoli proto, aby jim škodily. Pozn. red.) nebo topoly „u Benetkového“ vypadající velmi zdravě, ale vzhledem k jejich původu „topolový program 50 tých let“ jsou přestárlé a dávno již překročily rubnou dobu, která činí 30 let. (O přípravách na kácení nejstaršího z topolů u Benetkového informovalo město na webu týden před předáním tohoto článku do redakce. Pozn. red.) Žalostně působí vyřezané stromy v Dolní a na náměstí T. G. M. (Třešně křovité vysazené v Dolní ulici a na náměstí jsou zasazeny v betonových tubusech, které obklopuje dlažba. Žádný strom se v takto extrémních podmínkách nedožívá vysokého věku. Město počítá s jejich výměnou, jakmile počet chybějících překročí počet dosud životaschopných jedinců. Pozn. red.)

Co na to zastupitelé města? Mysleli jste na tuto a podobné akce při schvalování rozpočtu města, aby se neopakovala situace z minulého roku? (Není jasné, k čemu by se v tomto případě měli zastupitelé města vyslovit. Pokud by se podle autorových doporučení vykácely všechny škodlivé lípy u kostela, alespoň by platilo tvrzení obsažené v  první větě jeho textu. Pozn. red.)

Ing. Pavel Vrána  



Design By Macik