Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Městská policie v roce 2013

Rok 2013 byl pro Městskou policii Bystřice pod Hostýnem specifický. Mimo běžnou činnost, jako je zajišťování dopravně bezpečnostní situace ve městě a dohled nad dodržováním obecně závazných vyhlášek, to bylo zajišťování veřejného pořádku a kontrola, zda jsou dodržována pravidla občanského soužití v souvislosti s osobami ubytovanými na Podhoranu.
Od začátku roku bylo evidováno přes 80 oznámení o skutcích převážně majetkového charakteru, kterých se ubytovaní měli dopouštět v prodejnách na území města. Dalších 25 evidovaných skutků se týkalo porušení pravidel občanského soužití. Šlo převážně o urážky a slovní napadání prodavaček v obchodech. Tato přestupková jednání byla projednávána na místě uložením blokové pokuty, případně postoupena správnímu orgánu. Městská policie nabídla obchodníkům možnost takové případy ihned oznamovat a přivolávat strážníky do provozoven v případě hrozícího nebezpečí. Všech 11 strážníků bylo proškoleno odborným lektorem ke zvládání těchto situací.


V ubytovně Podhoran bylo během roku provedeno 5 pobytových kontrol osob v součinnosti s cizineckou policií a Obvodním oddělením Policie ČR Bystřice pod Hostýnem. Při těchto kontrolách byl ověřován počet osob skutečně ubytovaných, případně hledaných policií. Situace vygradovala na konci školního roku, kdy na prvním stupni ZŠ T. G. M. docházelo ze strany dětí z ubytovny k napadání spolužáků a došlo také ke slovnímu napadení učitelů rodiči těchto dětí. V souvislosti s nárůstem takových skutků zvýšila Policie ČR pro posílení bezpečnosti počet policistů v přímém výkonu služby. Strážníci drželi mimo plánované služby ve dnech volna pohotovost pro případ požadovaného navýšení počtu policistů konajících službu. Z důvodu lepšího monitorování prostoru okolo ubytovny byl na Masarykově náměstí umístěn druhý kamerový bod. V červenci a srpnu se v důsledku vypuknutí nakažlivé choroby část ubytovaných osob odstěhovala. V té době byla zrušena i opatření Policie ČR. Do konce roku už byly zaznamenány pouze konflikty mezi ubytovanými a přetrvávající drobné krádeže, hlavně v supermarketech. Spolupráce s obvodním oddělením Policie ČR v Bystřici pod Hostýnem při řešení událostí souvisejících s ubytovnou Podhoran probíhala a probíhá na velmi vysoké úrovni. Stejně tak spolupráce s odborem sociálních věcí, především s pracovnicemi orgánu sociálně-právní ochrany dětí.


V důsledku zmiňovaných opatření došlo k částečnému omezení ostatních preventivních činností městské policie, jako je sledování okrajových částí města nebo dopravně bezpečnostní akce zaměřené na kontrolu dodržování nejvyšší dovolené rychlosti v obci. V červenci, resp. srpnu, dlouhodobě onemocněli 2 strážníci a do konce roku již do služby nenastoupili. Ve službách dozorčího se střídali 3 civilní pracovníci se zbývajícími strážníky, byl zajišťován nepřetržitý 24hodinový provoz.
Preventivní práce městské policie spočívala v přednáškách pro žáky základních škol. Tyto přednášky byly zaměřeny na bezpečnost v silničním provozu a byly propojeny s ukázkou práce strážníků při měření rychlosti vozidel projíždějících obcí.  K dalším tématům patřilo chování mezi spolužáky a jednání s cizími osobami. V předprázdninovém období byly děti upozorňovány na nebezpečí vzniku úrazu, dozvěděly se, jak postupovat při řešení nehod a jak v rámci svých možností poskytnout pomoc.


Strážníci v průběhu roku opět dohlíželi na průběh sportovních a kulturních akcí konaných v katastru města a asistovali při nich.

Veřejnoprávní smlouva uzavřená s obcí Chvalčov o poskytování služeb Městské policie Bystřice pod Hostýnem pokračovala i v roce 2013. Na základě přijatých oznámení a žádostí o spolupráci odsloužili strážníci v katastru obce Chvalčov 21 hodin a obci Chvalčov byla za tuto službu vyúčtována částka 5.321 Kč.
    
Strážníky bylo v uplynulém roce přijato a řešeno 617 oznámení občanů a organizací, doručeno 82 písemností a odchyceno 111 zvířat, většinou psů, kteří byli umístěni do záchytných kotců, nebo předáni majitelům. Do protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži bylo převezeno 22 osob. 

Přestupků, které se týkají porušování městských vyhlášek, podávání alkoholu mladistvým a přestupků proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, bylo řešeno 674. Tyto přestupky byly vyřešeny:
79 uložením blokové pokuty (v celkové výši 53. 600 Kč),
15 postoupeno přestupkové komisi,
580 vyřešeno domluvou.
Nejvíce (2 895) bylo přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Byly řešeny:
682 uložením blokové pokuty (v celkové výši 269. 500 Kč),
36 postoupeno odboru dopravně správnímu,
2 177 přestupků vyřešeno domluvou.

Celková částka za uložené pokuty činila 323.100 Kč.
Náhrada škody 126.445 Kč.
Výběr poplatků z prodejních stánků 180 Kč.
Předvedeno na obvodní oddělení PČR nebo ke správnímu orgánu bylo 7 osob.
Najeto služebním vozidlem MP bylo 24 189 km.

Poděkování strážníků patří všem občanům, kteří spolupracovali při řešení protiprávních jednání tím, že věc oznámili, případně měli podnětné návrhy ke zlepšení práce Městské policie Bystřice pod Hostýnem. 


Za městskou policii: str. Bc. Radek Sigmund



Design By Macik