Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bystřičtí mateřskou školu založili

„Podepsaní tlukou na dveře sboru vzdělaného“ aneb Jak Bystřičtí mateřskou školu založili
část 9. – závěrečná

Posledním zaznamenaným školním rokem v kronice je válečný rok 1939–1940. Atmosféra okupace a válečné události se v zápise přímo neobjevují. Poslední věta, již pěstounka Gusta Holibková později napsala doprostřed volné stránky, však svědčí o zlých časech, které přišly a zásadním způsobem zasáhly do života první mateřské školy v Bystřici pod Hostýnem. 

„Zápis do školy mateřské byl vykonán dne 25. června 1939, školní rok zahájen 1. září 1939. Umístění mateřské školy se nezměnilo.
Ve výchovném programu postupováno podle zlínských osnov, které zaslala všem mateřským školám Okresní školní reformní komise ve Zlíně se žádostí, aby učitelky mateřských škol pracovaly podle zmíněných osnov a na konec školního roku podaly podle svých zkušeností s osnovami návrhy na jejich zlepšení, než budou definitivně vydány.
Rozvrh výchovného programu podle času zůstal nezměněn.


Dne 4. prosince uspořádána v učírně živnostenské pokračovací školy pro děti ze školy mateřské, pomocné a žáky a žákyně školy pokračovací mikulášské besídka. Děti přednesly příležitostné výstupy a básničky a zazpívaly známé písničky. Na konec besídky byly všechny děti poděleny zákusky a ovocem.


Vánoční prázdniny trvaly od 22. prosince 1939 do 8. ledna 1940, pololetní od 31. ledna do 4. února 1940. Pro velkou zimu byly pololetní prázdniny prodlouženy do 4. března 1940, velikonoční trvaly od 19. do 27. března.


V měsících dubnu a květnu hospitovaly v mateřské škole žákyně ze III. a IV. třídy měšťanské školy. Děti se na návštěvy žákyň těšily. Žákyně ochotně pomáhaly při hrách i výtvarných pracích a různých zaměstnáních. V květnu oslavily děti svátek matek besídkou a maminkám darovaly papírová srdíčka.


Rodičovské sdružení věnovalo mateřské škole 150 Kč na pomůcky. Také stravovací akce v mateřské škole byla uspořádána zásluhou rodičovského sdružení. Děti dostávaly od 1. 12. 3 l mléka a 12 rohlíků pro každý návštěvní den. Od 27. ledna do 11. května dostávalo deset dětí mléko a rohlíky na lékařský předpis.


Zdravotní stav dětí byl v letošním školním roce dobrý. Vyskytly se pouze případy dusivého kašle a ovčí osypky.
Školní rok ukončen dne 28. června odpoledne.“

TATO KRONIKA BYLA USCHOVÁNA V PLECHOVÉ KRABICI A ZAKOPÁNA V ZEMI OD KVĚTNA 1942 DO SRPNA 1945.

Kroniku první bystřické mateřské školy založené v roce 1898 vedla Gusta Holibková od roku 1925. O dvacet let později, po 2. světové válce, se už píše jiná historie. Začíná ve vile v Sokolské ulici, která za války ztratila své původní obyvatele…

V roce 1948 se pod záštitou Místního národního výboru Bystřice pod Hostýnem a újezdní školní rady konala velká slavnost věnovaná 50. výročí založení mateřské školy. Rodičovské sdružení a učitelky ji připravily na 25. dubna do sálu hotelu Občanská záložna. Zazpívalo pěvecké sdružení Tregler, promluvili místopředsedkyně rodičovského sdružení dr. A. Vaňková, správce mateřské školy, zástupci úřadů, korporací i hosté. Děti vystoupily s verši  „Hold vlajce“ a  „Co stroje vypravují“ a s písničkami. Slavnost byla doplněna výstavkou dětských výtvarných prací v záloženském sále. Spolu s pozvánkou na slavnost obdrželi hosté také složenku na případný dobrovolný příspěvek pro plánované rozšíření mateřské školy.
V tisku vydaném k výročí najdeme vzácné informace o válečných a těsně poválečných osudech bystřické školky.

„Dne 15. března 1939 byly děti doma, 16. března je přivedly maminky, protože všemi cestami projížděla německá auta. Nařízení stíhalo nařízení, jedno horší druhého. Slova válka, gestapo, koncentrační tábor přibyla do slovníku dětí z mateřské školy a postihla je v životě nejkrutěji – brala jim po celých šest let zdraví, radost ze života, rodiče… Naše maminky byly statečné. Po celou dobu války chodily děti čistě oblečené a také na svačiny opatřily jim vždycky něco výživného. Všechny ty válečné mikulášské nadílky byly důkazem dobrých srdcí obětavých a uvědomělých maminek.
V dubnu 1945 byla poplachová hlášení na denním pořádku. Za těchto okolností ujednáno s rodiči, že děti zůstanou od 29. dubna doma. od té doby bylo v místnostech mateřské školy střídavě ubytováno okupační vojsko. Pátého května bojovali již na Tesáku bratři Slováci. V neděli 6. května Němci z města odtáhli, ale ještě se bránili. Když byla situace nejhorší, přijela Rudá armáda a osvobodila nás.


Také naše děti se dočkaly radostného dne 22. května 1945, kdy se zahájilo vyučování na všech bystřických školách. Mateřská škola byla podle rozhodnutí MNV přestěhována do budovy bývalé německé mateřské školy V Sokolské ulici č. p. 802, do budovy moderně a komfortně zařízené a pro účely mateřské školy velmi vhodné. Ve školním roce 1945–1946 bylo již na začátku roku zapsáno 78 dětí. Proto správa mateřské školy a MNV požádaly okresní školský výbor v Holešově a Zemskou školskou radu v Brně o zřízení II. oddělení mateřské školy. To pak bylo upraveno v prvním poschodí. Učitelkou ustanovena Marie Barboříková, bystřická rodačka.


Děti používají hernu, šatnu a umývárnu společně, v létě jsou ponejvíce na zahradě, kde je zatravněné hřiště a vzorně upravené pískoviště.


Dne 13. prosince 1946 schválil Okresní školský výbor v Holešově ustanovení Augusty Holibkové zatímní správkyní na této škole. Ke 4. listopadu 1946 předal správu mateřské školy její dosavadní správce, učitel Theodor Čejka. Správu vedl 21 let vzorně a obětavě.


Ve školním roce 1947–1948 byla konána v mateřské škole ustavující schůze rodičovského sdružení. Předsedou je dlouholetý a osvědčený pracovník rodičovského sdružení bystřických škol František Chvatík, zahradník v Bystřici pod Hostýnem. (…)


Správa mateřské školy a rodičovské sdružení při mateřské škole děkují všem za dosavadní přízeň a prosí místní národní výbor, újezdní školní radu a všechny občany o spolupráci, abychom mohli rozšířiti mateřskou školu tak, aby ji mohly navštěvovati všechny děti ve věku předškolním.“

Ušlechtilé směřování první bystřické mateřské školy a všechnu dobrou víru těch, kteří o její založení a o založení dalších místních mateřských škol usilovali, shrnula Gusta Holibková do citátu, jenž vybrala z díla J. A. Komenského pro první stránku pečlivě spravované kroniky. „Nic není třeba vnášeti v člověka z vnějšku, nýbrž pouze rozvíjeti a vybavovati to, co má v sobě samém zavinutého. Vše nechť plyne samovolně, násilnost buď vyloučena.“ Připravila msch



Design By Macik