Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Úklid Hostýnských vrchů 2015

Rescue team Hostýnské vrchy, stejně tak jako v předešlých letech, i letos zorganizoval jarní úklid vybraných oblastí Hostýnských vrchů. Letošní téma a volby tras nesly podtitul „Podhostýnsko čisté“, a jak název předesílá, cílem aktuálního ročníku byl úklid lokalit tvořících bránu do Hostýnských vrchů.


Akci finančně podpořil Podhostýnský mikroregion, její úspěšná realizace by však nebyla možná bez spojených sil žáků bystřických škol: ZŠ Bratrství Čechů a Slováků, ZŠ TGM , ZŠ praktické a speciální, DDŠ Bystřice p. H.
Do terénu se tak vydalo ve středu 22. 4. 2015 přes 90 dětí, které podle naplánovaných tras vyčistili tyto lokality: turistická cesta Chvalčovem od železničního mostu v Zahájeném přes Chvalčov až na Říku, úsek podél hlavní cesty z Chvalčova až na Tesák, hřebenová trasa magistrály v úseku Tesák – Klapinov – Skalný – Hostýn – Bystřice pod Hostýnem,  úsek podél hlavní cesty na Slavkov, turistickou cestu do Lázní a odtud hlavní silnici z Hostýna do Bystřice, cyklotrasu z Loukova do Chvalčova, městský les Zábřeh a městský les Končiny.


Zbývající část magistrály si společně rozdělily Rescue team se Ski areálem Troják. Poděkování patří také Odboru životního prostředí MěÚ Bystřice p. H. za zakoupení pytlů a rukavic, městské policii za dohled nad dopravou v době úklidu na úsecích Chvalčov – Tesák a Bystřice p. H. – Slavkov, Technickým službám Bystřice pod Hostýnem za svoz odpadu, SÚS Kroměřížska za instalaci dopravního značení upozorňujícího na práce na silnici v úseku Chvalčov – Tesák, díky nimž byla rychlost v tomto úseku po dobu úklidu regulována. Letošním úklidem jsme se také připojili k celostátní akci Ukliďme Česko.


A jaké jsou výsledky celé akce? Dobrovolníci vysbírali 90 pytlů s odpadem, který byl roztříděn na plasty, kovy, sklo a zbytkový odpad, což při průměrné váze jednoho pytle 20 kg činí téměř dvě tuny odpadu. Nejvíce, přes 50 pytlů, odpadu bylo vysbíráno na úseku Chvalčov, Říka–Tesák. Na ostatních trasách byly naplněny pytle o počtu: městský les Zábřeh 9 pytlů, trasa podél silnice do Slavkova, dále do Lázní a podél silnice z Hostýna do Bystřice 7 pytlů, cyklotrasa Loukov, pila – Chvalčov, pila 6 pytlů, hřebenová trasa Tesák – Hostýn 5 pytlů, městský les Končiny 5 pytlů, turistická cesta Chvalčovem 4 pytle, cyklotrasa Rajnochovice, Rosošné – Tesák 4 pytle. 


Velmi si vážíme úsilí i postojů všech jednotlivců, kteří se do úklidu zapojili. Děkujeme také všem školám za jejich pomoc v úklidu Hostýnských vrchů, a podporu, bez níž by tento projekt nebyl úspěšně realizován.
Rescue team Hostýnské vrchy

Všem iniciátorům i účastníkům úklidu Hostýnských vrchů vyslovil poděkování starosta města Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek.



Design By Macik