Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři,

kdepak lásky čas – mezinárodní měsíc včel, z nichž některé dokáží být dost nedůtklivé, měsíc venkovního rozpuku, který jste kvůli neodkladné práci zase promeškali, měsíc, v němž ožívají válečné vzpomínky a hrozivě se proplétají s dneškem, měsíc zkoušek přijímacích a zkoušek dospělosti. Nevyletět, nepohořet. Jen tak mimochodem, kampak jsme my rodiče dospěli roky po promoci, zvládneme ještě test obecných studijních předpokladů? Kdo ví? Ani po letech zkušeností nám není tak úplně jasné, kterépak tvrzení je, z logiky věci, vždy dostačující pro určení jednoznačné odpovědi a kdy, kde a zda vůbec se potkají dva vlaky, které vyjely současně proti sobě ze stanic A a B. Máj – měsíc trpkého poznání…Pojďme si raději prohlížet obrázky.

1. Fotografie ze života velkého básníka s kytarou Karla Kryla přivezla do Bystřice Jarka Otavová-Szabóová. „Karla jsem vozila na koncerty,“ vzpomíná, „vždycky mě nutil porušovat zákazy vjezdu.“

2. Jak jsme zjistili ze starých spisků a kronik, dějiny bystřického ochotnického divadla jsou neuvěřitelně bohaté. Škoda, že už se nedějí.

3. V Hostýnských vrších se uskutečnil generální jarní úklid. Pod vedením Rescue teamu na něm pilně pracovali žáci místních škol. Z lesů a luk vynesli 90 pytlů odpadu.

4. Těžká léta německé okupace, od jejíhož skončení letos uplyne 70 let, se vracejí v neuvěřitelném příběhu Vladimíra Krečmera, majora Československé armády. „To byla tátova cesta peklem,“ říká jeho syn Vladimír.

5. O mezinárodním roce včelařství, polovině včely v kufříku a o tom, proč jsou anglické trávníky tak nanicovaté, píše včelař Karel Zahradník.

6. Obraz, který namaloval Zdeněk Burian podle nesčetných fotografií cestovatele Vladimíra Kozáka na památku jeho sestry Karly, poputuje z radnice na výstavu do holešovského zámku.



Design By Macik