Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Cykloturistický oddíl dovršil 10. sezonu

A byly to skutečně vydařené roky! S odstupem času vzpomínám na naše začátky, kdy se náš oddíl nazvaný „Pohodově na kole pro každého“ stal součástí Klubu českých turistů a postupně se vyvíjel technicky i organizačně. Naší devízou bylo především osobní nadšení, přátelství a zájem o společné putování.


Zpočátku jsme jezdili jen po nejbližším okolí a později po regionech našeho Zlínského kraje – Valašsku, Hané i Slovácku. Postupně jsme se rozjížděli i dále – na Hranicko, Olomoucko, Blanensko, Třeboňsko, do východních Čech, na Novojičínsko, do Chřibů, na Slovácko a jižní Moravu, na skok k sousedům na Slovensko a do Rakouska i Maďarska. Oblíbili jsme si lokality podél řeky Moravy, od Mohelnice po soutok s řekou Dyjí u Lanžhota, a dále toky Vsetínské a Rožnovské Bečvy na Valašsku. Poznali jsme mnohé krásy, technické a historické památky, přírodní a umělecké unikáty. Zúčastnili jsme se při tom mnohých společenských i kulturních akcí, koupali se v mnohých vodách – v přírodních koupalištích i akvaparcích.


Základ naší aktivity tvořily především jednodenní zájezdy, dále prodloužené víkendy a 3–7denní zájezdy. Postupem času jsme vylepšovali své technické zázemí – pořídili si praktickou výbavu, výkonnější kola, zvládli základní servis v terénu. Cyklomapy, práce s internetem a mobil nám usnadnily orientaci. Máme za sebou bezmála dvanáct tisíc kilometrů.


Za tu dobu jsme se již stali pamětníky. „Kde je dneska asfalt, tam byl tehdy jíl…,“  zpívá se v písničce. Zaznamenali jsme mnohá zlepšení pro cyklistickou veřejnost. Bohužel musím konstatovat, že spíše jinde než u nás doma. Jak rádi bychom se bezpečně dopravili do Holešova, Přerova, na Hranicko a Zlínsko! Bohužel nám ještě ke všemu zrušili cyklobus, kterým bylo možné vystoupat do našich hor – na Tesák a dále. Znevýhodněna je tím cyklomilovná veřejnost, ta průměrně výkonná, hlavně rodiče s dětmi. A vyvézt se s kolem na Hostýn, tam jenom pobýt nebo dále pokračovat na Rusavu, Rajnochovice a dále? To zůstává jen chimérou!? Stále doufám, že se i my bystřičtí kolaři dočkáme příjemných překvapení.
Děkuji všem, kteří náš oddíl v minulosti poctili byť jedinou společnou cestou, za pěkně strávené chvíle, kázeň a sebekontrolu. Děkuji organizátorům za iniciativu, úsilí a zodpovědnost, kterou přispěli ke zdárnému průběhu všech akcí. Informace o plánovaných zájezdech lze najít ve vitríně prodejny Eval v blízkosti náměstí a na webových stránkách Knihovny Komárno.  Vítám podnětné návrhy a přeji nám kilometry bez nehod a dopravních kolizí, nezapomenutelné zážitky a přátelskou atmosféru, neboť my na kole jezdíme pohodově!

Blanka Ševelová



Design By Macik