Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dornova metoda pomáhá i psům

Psy z bystřického městského útulku o prázdninách několikrát navštívila soukromá veterinární technička a terapeutka Dornovy metody Eva Janoušková z Bystřice pod Hostýnem. Mgr. Šárka Grešová, která o nalezené psy pravidelně pečuje, návštěvu uvítala. Pro fyzioterapii vybrala několik svých klidnějších svěřenců, zejména ty, u nichž pozorovala problémy pohybového aparátu. Pejsci byli trpěliví a péči terapeutky a jejího asistenta přijali bez větších protestů. Udělala jim totiž dobře.


Jak říká Eva Janoušková, Dornova metoda je s úspěchem aplikována hlavně u lidí. Jde o jemnou manuální terapii, jejíž pomocí jsou klouby a obratle bezpečně a přesně uváděny zpět do správné fyziologické polohy. Příčinou nesprávných poloh obratlů mohou být fyzické, ale i psychické potíže a při použití Dornovy metody se fyzické i psychické bloky uvolňují.
U zvířat řídí většinu činností centrální nervové soustavy aktivita páteřní míchy, u psů je asi desetkrát vyšší než u člověka. Každý posun obratlů z fyziologické polohy tedy zasahuje do činností centrální nervové soustavy a výrazně ovlivňuje funkci orgánů. Výhody Dornovy metody, ozdravné preventivní terapie aplikované u psů, vidí Eva Janoušková zejména v tom, že náklady na prevenci jsou výrazně nižší než veterinární ošetření, díky Dornově metodě lze zlepšit nebo zcela vyléčit dysplazii kyčelních a loketních kloubů, uvolněním blokád se zlepšuje i psychika zvířete a pes v pokročilém věku má lepší kondici.


„Snažíme se vrátit do původní polohy všechny klouby na těle, i ty nejmenší na prstech,“ říká Eva Janoušková. „Začíná se tak, že si psa položím na bok, pokud to jde, a dávají se dohromady přední a pak zadní končetiny, pak druhá strana, pak se srovnává pánev, pokračujeme hřbetem a končí se hlavou. Ve chvíli, kdy ucítím, že je při pohybu nějaký problém, zaměřím se na danou oblast. Obcházíme svalovou ochranu kloubů, nejde o chiropraxi, nenahazujeme kloub. Jen rozpohybuji nohu, psi se přitom většinou uklidní a uvolní, a potom jemně přitlačuji a usazuji kloub do správné polohy. Člověk by neřekl, kolik problémů může způsobit jeden vychýlený kloub na prstu. Pes začne kulhat a může si vybočit celou nohu. Preventivní terapii u psů doporučuji jednou až dvakrát do roka, pokud je ozdravná, měla by se do 21 dnů zopakovat, protože se do té doby vzorec svalové tkáně přizpůsobuje novému vzorci kostí. Dobré je spojení Dornovy metody s baňkováním, to se používá k uvolňování spasmů na páteři anebo při propadlých obratlích. Při terapii by se nemělo mluvit, terapeut musí být soustředěný na zvíře, protože to mu tělem říká, kde je problém. Jemnými posuny obratlů se dá v mnoha případech odvrátit i operace páteře, nejčastěji se takový problém řeší u jezevčíků. Pes může špatně doskočit, podvrtne si nohu, zdá se nám, že nemá žádný problém, ale je to jinak. Vytvoří si nový vzorec chůze, protože nechce být vyloučen ze smečky a dávat najevo, že mu něco je. Nevšimneme si toho a pak se situace zhoršuje. Tohle je jemná a neinvazivní metoda pomoci.


Dornova metoda je pojmenována po Dieteru Dornovi, majiteli pily v německém městečku Lautrach. Dieter Dorn si v roce 1973 poškodil páteř při nadzvedávání těžkého kmene a nemohl se narovnat. Od bolesti a potíží mu pomohl starý sedlák Josef Müller. Dorn byl rychlou pomocí a jejím účinkem ohromen a dál metodu intuitivně rozvíjel. Dnes ji používá množství terapeutů po celém světě.
-msch-



Design By Macik