Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rozžhavená Mrtvolka potila adrenalin

Tropická sobota 18. července lákala k vodě. Ta sice na parkovišti zvaném Mrtvolka netekla, zato se tu točilo pivo a stříkaly energydrinky. Ve zdejším skateparku se konal další ročník LOCAL SKATE CONTEST. 


Otevřené závody skateboardů, BMX kol i koloběžek pro všechny věkové kategorie přilákaly zejména mládežníky. Na speciálně upravené ploše se přes tropické podmínky předváděli borci z poloviny republiky za doprovodu muziky a zasvěcených spíkrů, kteří hecovali jezdce k co nejlepším výkonům. „Vyloženě si to užívám, vidím tady pohromadě lidi, které jinak nepotkám,“ pochvalovala si Kateřina Bednářová. „K tomu ještě proběhne live koncík. Takto se v hicu baví mladí. Zafandit, zajezdit si nebo jen tak podpořit skate a BMXovou scénu v  Bystru a okolí,“ zaznělo od přihlížejících.


Rozpálená U-rampa a rozžhavený asfalt neodradily od perfektní podívané. Nakonec léto je pro free sporty ideální. Také pořadatelé měli znovu možnost ukázat, že všechno jde, když se chce. „Kolega Jakub Vybíral z Holešova nám před několika lety ukázal, jak to máme dělat a že uspořádat takovou akcičku není zas tak složité,“ vysvětlil jeden ze dvojice pořadatelů Lukáš Vaculík. Společně s Jiřím Tiefenbachem začali, i díky grantům z města, stavět skatepark a tohle byla už jejich třetí společná akce. A chtějí pokračovat. „Poděkování patří starostovi, moc nám pomohl, prostě zvedl telefon a jednal, dokonce nám dohodil nějaké prvky pro dráhu,“ popsali své začátky tvůrci skateparku.


Pánové pochopili grantový systém a skatepark se rozrůstá, závody se posunuly dál, pokud jde o  kvalitu akcí i  zázemí. „Tyhle akcičky ale nejsou na výdělek, děláme je díky sponzorům. Startovné free a na pohodu,“ shodli se oba. Pořadatelskému týmu se podařilo přivést mladé ze sídliště až sem. „Nemusí doma sedět u počítače nebo zevlovat někde v parku. Proto jsme stavěli tento areál. Je přístupný veřejnosti zdarma, jen na vlastní nebezpečí,“ řekli a dodali, že ho chtějí dále zdokonalovat.


Autor prvotní myšlenky bystřického skateparku Jakub Vybíral si letošní akci užíval bezstarostně jako divák. „I v zastrčeném městečku se dá udělat něco parádního, alternativě se tady daří.“ A městská policie může zůstat klidná, kdo si hraje, nezlobí.

Eva Mikešková



Design By Macik