Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Městské společnosti usilují o ekonomický provoz

Elektromobil na zkoušku
Lehký užitkový elektromobil CITYFORT italské výroby k nenáročným pojezdům po městě, vhodný například pro sběr odpadků z kastlíků nebo pro práci v parku, si v říjnu zapůjčily Technické služby města Bystřice pod Hostýnem. Elektromobil zaujal na výstavě komunální techniky v Havlíčkově Brodě a na zkoušku ho Bystřici poskytla pelhřimovská firma CIME.


Malý náklaďáček uváděný do pohybu energií osmi baterií má dojezd až 80 kilometrů na jedno nabití, váží 940 kg, s výkonem téměř šesti koní uveze až 600 kg a dosáhne maximální rychlosti 40 km v hodině. Po městě jezdil několik dnů. „Chtěli jsme ho vyzkoušet, protože by pomohl výrazně uspořit náklady na benzín, navíc jezdí úplně tiše a bez výfukových plynů,“ říká jednatel společností Technické služby, s. r. o., a Tepelné hospodářství, s. r. o., Bystřice pod Hostýnem Ing. Norbert Jančo. „Kilometr jízdy v elektromobilu stojí 30–40 haléřů, zatímco benzín do aut, která pro sběr kastlíků běžně používáme, téměř tři koruny na kilometr.“


Baterie testovaného elektromobilu ale pracovníky Technických služeb zklamaly. Elektromobil využíval starý typ trakčních baterií s paměťovým efektem, které nebylo možné nabíjet podle potřeby a časových možností. „Zatím nás to nepřesvědčilo, ale s firmou jsme se dohodli ještě na testování v zimních podmínkách. Potom se rozhodneme, jestli budeme v budoucnu uvažovat o nákupu podobného typu vozidla,“ říká Norbert Jančo.


Levnější teplo
Úspěšné ve snaze šetřit finanční prostředky bylo na podzim letošního roku Tepelné hospodářství, s. r. o. Vzhledem k aktuálním výhodnějším podmínkám na trhu se společnosti podařilo nakoupit u RWE zemní plyn pro rok 2015 za cenu 698 Kč/MWh (bez DPH). V letošním roce cena dosáhla 705 Kč/MWh (bez DPH). Občané a organizace v Bystřici pod Hostýnem, kterým Tepelné hospodářství, s. r. o., dodává teplo, mohou tedy pro příští rok počítat s mírným snížením cen, rychleji prováděnými odečty a pružnějším vyúčtováním.
msch



Design By Macik