Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Šaty jako modlitba

Šaty k poctě Panny Marie Svatohostýnské vytvořila renomovaná módní návrhářka Marie Zelená v rámci svého projektu Návraty k hodnotám. Prezentovány byly také v říjnu 2014 na módní přehlídce v Ostrožské Nové Vsi. „Na Svatý Hostýn mi jel sochu Panny Marie s Ježíškem vyfotit fotograf Filip Fojtík,“ říká Marie Zelená, „obraz na šatech jsem pošila flitry, kameny Swarowski, nechala jsem vyšít i státní znak. Jsou to ty nejhodnotnější a nejvzácnější šaty, které jsem doposud vytvořila. Při jejich tvorbě jsem myslela na mnoho lidí a situací na celém světě, nechtěla jsem na nikoho ani nic zapomenout. Tvorba šatů byla takovou mojí modlitbou.“ Šaty návrhářka prezentuje na svých společenských večerech, které mají charitativní záměr. „Jezdím s nimi také za starými a nemocnými lidmi, kteří si je přejí vidět a kvůli své nemoci nebo stáří nemohou přijet přímo na Svatý Hostýn,“ objasňuje smysl svého díla Marie Zelená. 


Obraz na šatech byl posvěcen v roce 2012 v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně. V programu je jejich prezentace vždy provázena písní Ave Maria a doplněna projekcí letících oblaků.


Kromě šatů s Pannou Marií Svatohostýnskou vytvořila návrhářka i šaty k poctě svatého Václava nebo šaty k poctě Chrámu sv. Víta a další.


Projekt Marie Zelené Návraty k hodnotám zahrnuje dokonce i tvorbu šatů pro jednotlivá města. Návrhářka při ní využívá heraldických znaků a barev a róby doplňuje štrasovými korunkami znázorňujícími stavební dominanty.
msch



Design By Macik