Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Stavba obchvatu města Bystřice pod Hostýnem bude zahájena v letošním roce

Stavební akce ,,Silnice II/150: Bystřice pod Hostýnem, propojení se silnicí II/438“ je společnou investicí města Bystřice pod Hostýnem a Ředitelství silnic Zlínského kraje. Již  v červnu loňského roku schválila Rada města Bystřice pod Hostýnem dohodu o podmínkách přípravy a realizace této stavby, na základě které se obě smluvní strany domluvily na společném postupu.

Proč stavíme obchvat?
Křižovatka v centru u Kovonaxu má nevyhovující parametry, odbočení ze směru od Hranic do směru na Valašské Meziříčí a také opačně je pro těžké kamiony s dlouhými návěsy problematické, většinou potřebují k odbočení i jízdní pruh v protisměru a situace na křižovatce se tak stává nepřehlednou a nebezpečnou. Velmi rizikovým místem je pro chodce také přechod přes frekventovanou silnici u zámku. Průjezdy těžkých nákladních vozidel trpí  stavby v okolí obou komunikací, zejména historický objekt bystřického zámku, hlukem a otřesy strádají obyvatelé blízkých rodinných domů. Přímá rekonstrukce křižovatky u Kovonaxu přitom nepřichází v úvahu právě z toho důvodu, že by si vyžádala asanaci domů v bezprostředním okolí.

Jak bude obchvat vypadat?
Městu by mělo pomoci propojení silnice II/150 se silnicí II/438 cca 500 m severně od zastavěné části, na severním okraji lesa Dubíčka. Na pozemcích, které město pro stavbu vykoupilo, provádějí v současné době Technické služby Bystřice pod Hostýnem kácení pruhu širokého přibližně 30 metrů.
Silnice II/150 je v daném úseku hlavní dopravní tepnou mezi městy Bystřice pod Hostýnem a Valašské Meziříčí. Silnice II/438 je vedena z Bystřice pod Hostýnem do Hranic. Propojení komunikací odkloní dopravu, zejména těžkých vozidel, z centra města a zároveň zkrátí trasu mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím o více než dva kilometry. Celková délka nové silnice bude cca 606 m. V rámci investiční akce bude vybudována nová křižovatka v odkloněné trase silnice II/150 v místě křížení s místní komunikací v ulici Cihelna vedoucí ke skládce komunálního odpadu. Součástí stavby bude úprava napojení místní komunikace, napojení účelových komunikací a sjezdů k přilehlým nemovitostem. Dále bude řešeno odvodnění vozovky zřízením silničních příkopů a vybudováním dvou propustků. Nové vedení trasy silnice II/150 a výstavba  křižovatky si vyžádá přemístění kříže, přeložky inženýrských sítí, a to přeložku vodovodního potrubí, sloupu vysokého napětí, zřízení chrániček pro sdělovací kabely, ochranu produktovodu, přeložky plynovodu a přeložku veřejného osvětlení. Celý  úsek bude osazen novým dopravním značením. Nová okružní křižovatka vznikne v místě křížení obchvatu se silnicí II/438 směrem na Hranice.

Kolik bude stát?
Hlavním investorem stavby je Ředitelství silnic Zlínského kraje, které investoruje převážnou většinu stavebních objektů. Město Bystřice pod Hostýnem je v rámci stavby investorem pěti stavebních objektů, a to SO 107.2 Dopravní značení, SO 403 Přeložka veřejného osvětlení, SO 701 Přemístění kříže, SO 801.2 Vegetační úpravy a SO 803 Technická rekultivace místní komunikace. Předpokládané náklady na tu část stavby, kterou investoruje město, činí cca 1,3 mil. Kč. Předpokládaná celková cena se bude pohybovat kolem 67 mil. Kč.

Kdy se začne stavět?
Na stavbu je vydáno Rozhodnutí o umístění stavby a nyní se vyřizuje stavební povolení. Vlastní stavba by měla být zahájena v květnu 2012 a její dokončení je předpokládáno na podzim roku 2013.
Část obrazové dokumentace k projektu najdete na obálce Zpravodaje.

Mgr. Kateřina Zavadilová
manažerka projektu



Design By Macik