Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Projeli jsme město s vozíčkářem a byli překvapeni

Poznat město z pohledu zdravotně postiženého člověka bylo cílem pozoruhodné akce Projedeme město s vozíčkářem, která se uskutečnila 21. února 2012. Akci pořádalo město Bystřice pod Hostýnem ve spolupráci s Centrem pro komunitní práci východní Morava. V rámci projektu komunitního plánování sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem se tři desítky účastníků s pěti invalidními vozíky pokusily zjistit, jaké problémy číhají v našem městě na vozíčkáře bez doprovodu. Skupinka vyzkoušela přístup do nejvyhledávanějších institucí –  na městský úřad, do budovy zdravotního střediska Sanox a do ordinace oční lékařky,  do sídla sociálního oboru MěÚ a sídla charity v ulici 6. května, vstup k dětským lékařkám do staré vily v Nádražní ulici, otestovala nájezdy ze silnic na chodníky, bezbariérové vstupy do obchodů a lékáren. Pohyb na vozíku si během akce vyzkoušeli i ti, kteří ho k životu nepotřebují.


Objekty, do nichž se vozíčkáři dostali samostatně a bez problémů, získaly nálepku s logem akce a heslem „Sem můžu“. Z jedenácti připravených etiket však mohla být umístěna sotva polovina. Překvapivé bylo zjištění, že problém s bezbariérovostí mají některé instituce, zatímco téměř všechny vytipované obchody a obě lékárny v textu obstály na jedničku. Ve dvou případech skupinka zaznamenala špatné, nedomyšlené umístění zvonků pro invalidy – na stěně vedle příkrého nájezdu nebo za širokým schodem. To vše potvrzuje skutečnost, že se mnohdy ani stavebník a architekt nedokáží vžít do situace fyzicky postiženého člověka a odhadnout jeho možnosti. Nejabsurdnějším ovšem shledali účastníci akce umístění sloupu veřejného osvětlení u přechodu pro chodce u kostela. Sloup stojí přesně uprostřed pásu, který navádí nevidomé na střed přechodu.


Souhrnné informace o tom, jak akce Projedeme město s vozíčkářem dopadla, jaké problémy odhalila a jaké jsou možnosti jejich řešení, přineseme v příštím vydání Zpravodaje.
            msch



Design By Macik