Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mráz poškodil přívodní kaskádu

Vprvní dekádě února poškodil silný mráz rozvod vody z přívodní kaskády v Zahájeném, část přívodu vody v lokalitě na Bělidlech zamrzla, voda se vylila na přilehlé pozemky a mohla ohrozit i provoz na ulici Meziříčské. Z toho důvodu nechalo město přívod vody do rybníků a nádrží zastavit, což způsobilo pokles hladin, a tedy i prolomení ledu na rybníku v Zahájeném a také v betonové nádrži na Bělidlech. Ledové plochy přestaly být bezpečné pro bruslaře a byly městskou policií dočasně uzavřeny.   

 
Přívodní kaskáda, která spojuje několik vodních nádrží v Bystřici pod Hostýnem, je stará téměř 160 let, byla postavena Thonety v době začátků jejich působení v Bystřici pod Hostýnem, a prochází pozemky různých majitelů. Některé její části jsou na pozemcích soukromých vlastníků, další na pozemcích v majetku Pozemkového fondu České republiky, jiné na pozemcích Armády ČR, Správy vojenských objektů Brno.  Ne všichni vlastníci pozemků však věnují údržbě kaskády náležitou pozornost, proto také došlo za extrémně silných mrazů k problémům.

Situace byla nakonec vyřešena díky spolupráci soukromého vlastníka pozemků na Bělidlech s technickými službami města a Armádou ČR. Poděkování patří Moravskému rybářskému svazu, místní organizaci Bystřice pod Hostýnem, za vstřícnost při provádění zabezpečovacích prací.


Bruslaři naštěstí nejsou letos odkázáni pouze na rybníky – poprvé jim zázemí nabídlo například kluziště střediska volného času ve Včelíně.
            msch



Design By Macik