Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



V Bystřici vznikne Národní centrum nábytkového designu

Národní centrum nábytkového designu, o. p. s., se sídlem v Bystřici pod Hostýnem bude založeno na jaře letošního roku. Cílem NCND bude propagace a podpora nábytkářství, vydávání odborné a metodické literatury, pořádání výstav, konferencí, seminářů a školení pro specialisty a veřejnost. Předpokládá se také vytvoření depozitu nábytkářských vzorů a jejich zpřístupnění k badatelským účelům, vytvořena bude stálá expozice historie bytové kultury. Uživatelům má v budoucnu sloužit odborná knihovna se studovnou a elektronickou databází. Jak uvedla tvůrkyně projektu a členka realizačního týmu  Vladislava Bělíková, místostarostka města, sídlem centra by se měl stát bystřický zámek.


Naše město je s nábytkářstvím spojeno již více než 150 let; v Bystřici pod Hostýnem působí  významní výrobci nábytku, ale také odborná škola se studijními obory zaměřenými na tvorbu a restaurování nábytku. Prostory bystřického zámku mají pro umístění centra nábytkového designu ideální podmínky. Objekt prochází postupnou rekonstrukcí a město Bystřice pod Hostýnem hodlá obnovené prostory účelně využívat. Historické sály zámku představují zázemí pro pořádání kulturních akcí a festivalů. Jsou zde již instalovány expozice muzea keramiky, Thonetova nábytku ze sbírky firmy TON, a. s., výtvarná expozice sochaře Vojmíra Vokolka, konají se koncerty a výstavy významných umělců i místních výtvarníků. Další, nově zrekonstruované prostory budou sloužit  také novému Národnímu centru nábytkového designu a poskytnou mu prostory výstavní, depozitní, konferenční či ateliérové.


K vytvoření NCND se sešli odborníci z oblasti designu nábytku, zástupci odborných středních a vysokých škol a nábytkářských firem z  našeho města. V aktivitách budoucího centra nábytkového designu bude mít významné místo setkávání odborníků. Centrum pro ně vytvoří optimální podmínky, aby mohli například poskytovat odborné služby veřejnosti v rámci spolupráce s designéry a nábytkářskými firmami sídlícími v České republice i v zahraničí, s odbornými středními a vysokými školami a  obchodní sférou zaměřenou na nábytkářskou produkci. Centrum by mělo také organizovat činnost amatérských zájemců o umělecké zpracování dřeva a pořádat odborné kurzy pro veřejnost.
Prvními letošními akcemi Národního centra nábytkového designu, pořádanými společně s městem Bystřice pod Hostýnem v zámeckých sálech, bude výstava „Současný český nábytek“, koncipovaná Dr. Dagmar Koudelkovou z NCND, a výstava produkce nábytkářských firem sdružených v  ASDI – Sedia, Italian Chair District) z partnerského města San Giovanni al Natisone pod názvem  „Židle 2012 – Sedia 2012“.                                                            msch



Design By Macik