Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rychlovské koštování slivovice

Loňský výpadek koštu přiměl pořadatele změnit datum uskutečnění této akce. Přece jen v mrazivých dnech domácí pálenka chutná a zahřeje lépe. Navíc v květnu, kdy probíhaly předchozí ročníky, bylo příliš mnoho různých akcí a ukázalo se, že vše nejde skloubit. Do letošní soutěže se mohl přihlásit každý, kdo byl ochoten vložit vklad 0,5 litru pálenky a uhradit startovné.


Než přejdeme k vlastní ochutnávce, neuškodí krapek historie pro ty, co jsou zatvrzelými odpůrci domácí pálenky. Mnohé objevy, které obohatily lidstvo, vznikly náhodou. Ve skutečnosti není známo, kdo a kdy poprvé zkusil zkvašené ovoce vypálit, ale rozhodující je, že si ten geniální objev nenechal pro sebe. Pro slivovici a jiné pálenky byla u nás zemí zaslíbenou právě Morava. V oblasti přípravy kvasu, vlastního procesu pálení i spotřeby jsou nejvzdělanější zejména Valaši. Základem musí být kvalitní kvas. Každý má svůj osvědčený postup, který je zároveň ten nejlepší. Lidé tradičně napěchují a nechávají zkvasit svou úrodu doma v bečkách a poté je odvezou do pálenice, kde dojde k vytoužené přeměně na skupenství kapalné. Osobitý charakter chuti i vůně získává pálenka podle ovoce, ze kterého byla připravena. Výsledný produkt se opatrně naředí tak, aby nebyl cítit vodou a měl správné procento alkoholu.  Nato si jej každý pyšně odváží v demižonech domů. Použití v domácnosti je mnohostranné. Přes mazání, lektvary, bylinné tinktury, nebo dokonce jitrocelový med, zázvorový pálivec až po višňový likér, či vaječný koňak. Ovšem nejčastěji se ochutnává, nikoliv pije, jen čistá na zdraví a upevnění přátelství.


Letošní ochutnávka v Rychlově proběhla v sobotu 4. února v útulném prostředí v hostinci U Kapličky. Do koštu bylo zařazeno 15 vzorků pálenky. Chlapi se sešli po páté odpolední a v přátelském rozpoložení začali ochutnávat. Vzorky tohoto ušlechtilého nápoje jim roznášela paní hostinská Vlaďka. Ta také pečlivě připravila pestrou tabuli k regulaci chuťových buněk. Samotné ochutnávání to je malý rituál. Nejdříve vůní potěšit čichové buňky, pak zrakem posoudit barvu a nato pomalu ochutnat. Další pocity se projevují různě. Někdo dělá grimasy, jiný souhlasně zamručí, hloubá se a s vážnou tváří se zapisují body a komentáře.


Králem letošního koštu se stal nováček této soutěže, sportovec tělem i duší Aleš Růžička. Jeho slivovici přisoudili ochutnavači 112 bodů. Olda Hlaváč s celkovým počtem 106 bodů obhájil druhé místo z předešlého ročníku a na třetí místo dosáhl další nováček soutěže Jarda Karas se 103 body. Jako obyčejně po vyhlášení výsledků došlo k hlučné diskuzi, úvahám a rozebírání vzorků s jejich přednostmi a nedostatky. Ráznou stopku tomu všemu dala vynikající večeře v podobě vepřo-knedlo-zelo. Ochutnávka to je především o setkání lidí a o příjemné chvíle strávené spolu. A tak se přátelé kvalitní pálenky nakonec rozešli v dobrém. Velké poděkování patří hostinské Vladěnce a jejím pomocníkům kteří bez chybičky připravili letošní košt.


                                                                                     ŠraM



Design By Macik