Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Oprav se dočkají severní fasády zámku

Také v roce 2010 budeme pokračovat v opravě fasády bystřického zámku, a to třetí částí – severní fasádou. Nákladnou rekonstrukci rozsáhlé zámecké fasády jsme byli nuceni rozdělit na tři díly, a opravy tedy budou dokončeny až letos. Důvod je prostý – poskytnuté dotace z Ministerstva kultury ČR jsou stále nižší. V letošním roce máme k dispozici dotaci ve výši 600.000 Kč. Při celkové vysoutěžené ceně ve výši 2.281.656 Kč, včetně DPH, musí město doplnit z vlastního rozpočtu částku 1.681.656 Kč.

 

Jedná se o poměrně  složitou část fasády, kde bude provedena repase kamenných prvků soklu objektu, dále repase kovářských prvků okenních mříží v počtu 6 ks, repase 6  okenních výplní, kompletní výměna 12 ks nových replik původních oken a také budou vytvořeny nové klempířské prvky z měděného plechu. Součástí stavby je i realizace okapového chodníku v délce 23 m. Pokud jde o opravu omítek, bude provedeno na základě skutečné potřebnosti odstranění starých zvětralých omítkových vrstev, vč. proškrabání spár  zdiva. Do výšky 4 m bude nanesena na očištěné zdivo sanační omítka po příslušných vrstvách a nad ni pak po vrstvách hrubá vápenná omítka.  Na  to vše bude natažena štuková omítka včetně schváleného barevného řešení.
Tak jako u předešlých fasád se jedná o fasádu značně poškozenou  dřívějšími „opravami“, a je tedy nutné obnovit  šambrány, římsy a všechny zničené ozdobné prvky kolem okenních otvorů. 
Na základě výběrového řízení malého rozsahu vybrala městská rada jako zhotovitele stavby firmu MORAVASTAV Kroměříž, spol. s r.o., která provede stavbu za již zmíněnou cenu 2.281.656 Kč, včetně DPH, s termínem zahájení prací v květnu 2010 a dokončením v říjnu 2010.
Protože mnozí zatím nebudou moci tuto část fasády vidět v dokončeném stavu, seznámíme vás s výsledkem práce ve Zpravodaji ke konci roku, a to uveřejněním fotodokumentace.


                                                                                                                                                                     Zdeněk Šrom


Fotografie


Design By Macik