Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



StonoŠka v moři i na pobřeží

Lido Degli Estensi – to byl cíl našeho letního rekondičního pobytu. Jet v létě k moři, o tom jsme snili několik let, ale vždy zůstalo jen u zbožného přání. Sólově si s postiženým dítětem nikdo netroufnul, ale v kolektivu, kde se můžeme spolehnout jeden na druhého a vzájemně si s dětmi vypomáhat, jsme schopni vydat se téměř kamkoliv. Letos se nám naše přání za velké finanční podpory městského úřadu a sponzorů splnilo. Oříškem bylo vybrat cenově vhodné ubytování a stravu a také přístup k moři, aby bylo vše dostupné pro vozíčkáře a pro děti se špatnou pohybovou koordinací. Nakonec padla volba na dobře vybavený kemp s výhodnou polohou na hlavní promenádě v centru letoviska Estensi, přímo u moře.


Lido Degli Estensi se nachází na břehu Jaderského moře asi 120 km pod Benátkami a je součástí národního parku delty řeky Pád. Je známé svými románskými stavbami a moderním turistickým přístavem. Cestovní kancelář Victoria nám vyšla vstříc a autobus přistavila do Bystřice a k naší velké radosti odpadlo trmácení se do Brna. Obavy z toho, jak cestu budou snášet zdravotně postižení, byly plané. Děti byly v naprosté pohodě a v dobré náladě, naopak zdraví měli velké problémy sedět několik hodin na jednom místě.  Autobus nás dovezl až do samého středu kempu Mare Pineta a nastalo velké vynášení kufrů, tašek, batohů a batůžků.  Mobilhomy byly volné k nastěhování až v poledne, volný čas jsme tedy využili k prozkoumání kempu, procházkou po liduprázdné písčité pláži a prvnímu okoupání se v moři. Doteky slané vody, pro mnohé z nás úplně první, odstartovaly sběr škeblí a škebliček. Tahle zábava vydržela po celý týden a vzájemné chlubení, kdo má větší, pěknější a barevnější, právě tak. Využili jsme během pobytu všeho, co kemp Mare Pineta nabízel. Každodenní sportovní a kulturní program, který probíhal přímo v kempu nebo na pláži, neušel našemu zájmu. Poblíž našich mobilních domů byly volně přístupné bazény, a kdo měl slané vody dost, mohl je využít.


Naše delegátka nám zajistila několik celodenních výletů. Vybrali jsme si vyjížďku do Benátek. Ostrovní město, kdysi středisko sklářství a obchodní velmoc, žije dnes především turistickým ruchem s bohatým kulturním životem. Historické jádro ostrovního města se nachází na mělké laguně, novější části pak byly vybudovány na rozsáhlém břehu. Starobylý střed města je prosycen kulturou a uměním. Na každém kroku najdete pamětihodnosti a umělecké poklady, které uvnitř uchovávají další mistrovská díla. Jeden den na prohlídku zdejší stavitelské a umělecké krásy nestačil, nicméně nadchl. Podívali jsme se také do nezávislého San Marina. Historie a legenda tohoto pátého nejmenšího státu na světě je velmi zajímavá a je tu několik úžasných památek.  Za hlavní symbol San Marina se pokládá Veřejný palác, kde sídlí všechny vládní orgány republiky a kde jsme měli jsme možnost sledovat právě probíhající střídání stráží. Je zde zastoupeno i sakrální umění. Překrásná basilika del Santo, která stojí v místech starého farního kostela, jejímž patronem je svatý Marinus a jehož ostatky jsou zde uloženy. Za zmínku jistě stojí tři věže postavené na třech vrcholcích hory Monte Titano, které se staly symboly tohoto státečku a jsou vyobrazené i ve státním erbu a na vlajce. Kromě řady muzeí nabízejí věže a hradby úchvatný výhled na celé San Marino. Tři okruhy starobylých hradeb, které měly za úkol chránit město, jsou již z větší části strženy, aby uvolnily místo rozrůstajícímu se městu. Mile nás překvapilo, že zde byla k dostání obrazová publikace s celou historií San Marina v českém jazyce. Poslední den si někteří z nás dopřáli výlet lodí na otevřené moře s průvodcem, zastavením na ostrově lásky a s ochutnávkou mořských plodů. Kdo ryby nerad, dostal tradiční řízek. Při zpáteční plavbě se zpívalo, tančilo a popíjelo lahodné bílé víno. Ráno nás čekala neradostná práce – balení kufrů. Ještě jsme měli možnost naposledy se okoupat v moři a pak už nás čekala dlouhá cesta domů. Zvládli jsme to my i naše děti. Napadá mne, že jsme zatím ještě nikdy neletěli letadlem. Tak uvidíme.
Ještě jednou upřímné poděkování všem, kteří nám pomohli splnit naše velké přání.        

ŠraM



Design By Macik