Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Den architektury letos také u nás

U příležitosti světového dne architektury, který se slaví vždy první pondělí v říjnu, uspořádá také letos občanské sdružení Kruh dvoudenní celorepublikovou akci nazvanou Den architektury pod heslem „Objevte své město“. Den architektury se uskuteční 5. a 6. října, program třetího ročníku je připraven v jednačtyřiceti městech. Mezi nováčky letos patří i Bystřice pod Hostýnem, ale také Česká Lípa, Humpolec, Jaroměř, Jeseník, Mnichovo Hradiště, Otrokovice, Police nad Metují a Sušice; další program se bude konat na Slovensku a v Londýně. Řady architektů v roli průvodců letos rozšíří David Vávra či Jaromír Švejdík. Za vrcholy programu organizátoři považují například procházku pražským technickým podzemím s Janem Šépkou či procházku Litomyšlí s bývalou městskou architektkou Zdenkou Vydrovou.

Akce navazuje na předchozí dva ročníky, které navštívilo přes šest tisíc lidí ve více než čtyřiceti českých a moravských městech. Festival probíhá formou procházek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury mladé a střední generace. Ti v roli průvodců osobitým způsobem přibližují veřejnosti zajímavé stavby současné architektury, někdy i         s možností vstoupit do vybraných interiérů,  a zprostředkují architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti.

V Bystřici pod Hostýnem se procházka s architekty uskuteční v sobotu 5. října 2013 od 14 hodin. Průvodci budou Petr Čáslava, Petr Moráček a Milan Vašina a půjde se po stopách funkcionalismu a nejdůležitějších realizací Bohuslava Fuchse. Zájemci prozkoumají, do jaké míry byly realizovány původní návrhy a co z nich zbylo po starších i novějších rekonstrukcích, prohlédnou si vilu v Nádražní ulici, budovu bývalé Tauberovy továrny, sokolovnu. Sraz je u  železářství na rohu ulic Dolní a Nádražní. A motto procházky? Objevné: „I v Bystřici je architektura“. Přijďte. 

 -red-



Design By Macik