Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Městská policie Bystřice pod Hostýnem v roce 2011

V roce 2010 vykonávala městská policie činnost v rozsahu stanoveném zákonem, kterým je zabezpečení veřejného pořádku a dohled na dopravně bezpečnostní situaci ve městě.

Společně s tím se realizoval během roku plánovaný program prevence kriminality v našem městě, v rámci kterého byl schválen projekt „Město proti kriminalitě“, jenž získal z podprogramu PF 09-10 na podporu obcí a měst v oblasti prevence kriminality ve Zlínském kraji na r. 2010 dotaci ve výši 100.000 Kč. Finanční spoluúčast města na tomto projektu byla 50.000 Kč. Jelikož se jednalo o neinvestiční projekt, byly tyto prostředky využity k pořádání přednášek, besed a školení s tématikou prevence kriminality. Témata přednášek byla vybírána na základě sociologického průzkumu, provedeného dotazníkovou formou. Přednášky byly určeny pro širokou veřejnost, od dětí ve školních zařízeních až po seniory v domech s pečovatelskou službou. V souvislosti s tím se scházela skupina prevence kriminality složená  z  projektové manažerky, metodiků prevence ze základních a středních škol v Bystřici pod Hostýnem, pracovnic odboru sociálních věcí, příslušníků kriminální policie,  obvodního oddělení Policie ČR a oddělení Městské policie Bystřice pod Hostýnem. Celý projekt byl zahájen v červnu dnem prevence pořádaným ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému, ukázkami činnosti těchto složek. V dalších měsících pokračoval přednáškami s protidrogovou tématikou, problematikou šikany, násilí páchaného na seniorech a zdravotně postižených, přednáškami o bezpečnosti v silničním provozu, ukázkami první pomoci a ukázkami sebeobrany. Výsledky projektu byly zveřejněny v bulletinu, který byl vydán po jeho skončení.

Mimo tento projekt probíhaly na základních školách přednášky se zaměřením na bezpečný pohyb po pozemních komunikacích – bezpečně do školy, bezpečně ze školy. Určena byly žákům na prvním stupni Dohled strážníků na frekventovaných přechodech v době před zahájením vyučování pokračuje.

Byla vybudována plánovaná páteřní trasa městského kamerového dohlížecího systému, která vede z úřadovny městské policie přes ulici Kamenec na Masarykovo náměstí před prodejnu T-mobile, odkud byl připojen stávající kamerový bod umístěný přímo na Masarykově náměstí. Dalším monitorovaným místem se stal podnik „U Šutru“ a jeho okolí v ulici Kamenec, kde byla instalována kamera z důvodu opakovaného narušování veřejného pořádku. Díky vybudované páteřní trase bude v budoucnu možné z odbočných uzlů připojit další kamerové body na vytipovaných místech. Tato akce byla financována z prostředků města v celkové výši  575.906  Kč.

K objektům města připojeným na pult centrální ochrany přibyla v rámci městského úřadu na vybraných odborech tísňová tlačítka, která mohou pracovníci v případě ohrožení použít, aby přivolali hlídku městské policie. 
 
I po změně vedení na obvodním oddělení Policie ČR v Bystřici pod Hostýnem pokračuje městská policie ve velmi dobré spolupráci s tímto oddělením.  Probíhají společné plánované kontroly nedovoleného podávání alkoholu mladistvým, což byl na základě provedeného sociologického průzkumu jeden z požadavků občanů. Kontroly by měly přispět ke snížení navazujícího protiprávního jednání kontrolované skupiny osob.
Veřejnoprávní smlouva s obcí Chvalčov o poskytování služeb Městské policie Bystřice pod Hostýnem zůstala v platnosti i v roce 2010. Na základě přijatých oznámení odsloužili strážníci v katastru obce Chvalčov 11 hodin, obci Chvalčov byla vyúčtována částka 5.785 Kč.
    
Strážníky bylo v uplynulém roce přijato a řešeno 1.126 oznámení od občanů a organizací, doručeno 51 písemností a odchyceno 59 psů, kteří byli umístěni do záchytných kotců, nebo předáni majiteli. Do protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži bylo převezeno 11 osob. 

Přestupků, které se týkají porušování městských vyhlášek, podávání alkoholu mladistvým, přestupků proti majetku, přestupků proti veřejnému pořádku a občanskému soužití bylo řešeno 564. Tyto přestupky byly vyřešeny:
- 43 uložením blokové pokuty (v celkové výši 27.400 Kč)
- 521 domluvou
Nejvíce přestupků (3.407), a to proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, bylo projednáno:
- 869 uložením blokové pokuty ( v celkové výši 319.400 Kč)
- 21 přestupců bylo k projednání postoupeno odboru dopravně správnímu
- 2.538 vyřešeno domluvou

Celková částka za uložené pokuty dosáhla 346.800 Kč.

V roce 2011 budeme po pozitivním ohlasu veřejnosti pokračovat v navazujícím projektu prevence kriminality formou přednášek a besed. Velké poděkování patří opět všímavým občanům, kteří oznamují podezření z páchání protiprávního jednání a přispívají tak ke zvýšení bezpečnosti v našem městě.

 

       Za městskou policii: str. Radek Sigmund



Design By Macik