Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



V bazilice položeny repliky původních podlah

Podlahu baziliky na Sv. Hostýně postupně a podle důmyslného kladečského plánu zaplnily repliky původních keramických dlaždic. V březnu by měl být chrám po komplexní rekonstrukci zahrnující i topení a odvětrávání zase přístupný veřejnosti.


Jak informovala Ing. Dagmar Navrátilová z odboru regionálního rozvoje MěÚ Bystřice pod Hostýnem, v hlavní lodi a sakristiích se v průběhu února dláždilo, pracovalo se na tmelení, spárování a leštění povrchu dlažby. Provedeny byly také úpravy pískovce na ostění, většinou šlo o vysprávky po nové elektroinstalaci. Zateplena je hlavní kopule baziliky, prostor nad presbytářem a nad sakristií. Tepelné izolační folie napomáhají v místech, kde docházelo k promrzání konstrukcí, posunutí rosného bodu. Neustále se sleduje teplota v bazilice – na povrchu dlažby by mělo být v průměru 12 °C, vlhkost klesla na 65 až 50 %. Teplota uvnitř baziliky se bude v zimních měsících pohybovat průměrně kolem 10 °C.  Podlahové vyhřívání je už v provozu. Teploty jsou sledovány pod klenbou, na úrovni římsy a pod izolací kopule.
Podlaha baziliky byla nově vydlážděna replikami původních dlaždic. Na podlaze tedy zůstává  motiv kříže, zachována je i barevnost. Na Hostýně byly použity repliky dlaždic vyrobené českou firmou Haniš, která při jejich zpracování používá technologie spočívající v ručním vysypávání dekoru. Podle kopie dekoru se vyrobí přesné formy, nasadí se na základní dlaždici a je do nich pak ručně sypána hmota složená z přírodních nerostů (plavený kaolín, živec, mangan, vápenný dolomit, křemičitan vápenatý), drcených a rozmílaných s vodou a kamením, sušených a dobarvovaných. Přesné ruční sypání hmoty do formy zaručuje probarvení dlaždic do hloubky, dekor se vpodstatě do dlaždice vsakuje a hmoty se vzájemně slinou (odtud odborné označení slinuté dlaždice). Tak je zaručeno, že ani při extrémní zátěži podlah, což je v hostýnské bazilice aktuální, nedojde ke zničení obrazců. Cena jednoho metru čtverečního takové dlažby se pohybuje kolem 4.000 Kč. Její životnost by ale měla přesáhnout 100 let.


Dlaždice s květy (bílá, modrá, šedohnědá) tvoří výplň motivu kříže, bordury (červená, zelená, bílá) ho lemují, kontury tvoří dlaždice s přímými liniemi. Dlažby v bočních kaplích hostýnské baziliky byly tak složitě dekorovány, rafinované motivy růžic, že se nakonec nepřistoupilo k jejich výměně, a zůstaly tedy v původním stavu.
Již před rekonstrukcí dlažeb v hostýnské bazilice zaznělo hodně hlasů proti výměně původního dláždění a diskutovalo se o jeho nesporné historické hodnotě. Prioritou ale zůstalo  zlepšení technických vlastností stavby. Bazilika každou zimu promrzala, zkondenzovaná vlhkost ničila obrazy i stěny. Tomu do budoucna zabrání nový systém větracích otvorů, které odvádějí vlhkost do hlavních věží, a podlahové vytápění. Zarovnané podloží a moderní technologie také prodlouží životnost dlažby.


Podle slov Ing. Navrátilové plánuje bystřický odbor regionálního rozvoje v letošním roce 2011 po získání příslušné dotace z Ministestva kultury ČR rekonstrukci Sarkandrovy kaple na Sv. Hostýně.                                 

msch



Design By Macik