Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hostýnský YEŤTY (čti jeď ty) málem bez sněhu

Druhý ročník závodu na běžkách Hostýnský YEŤTY se málem změnil v pěší turistickou vycházku. V sobotu 5. února začalo tát a sluníčko rozpouštělo sníh prakticky před našima očima. Přesto pořadatelé závodu věřili, že se najde dost závodníků, kteří budou sněhovým podmínkám na trati z Hostýna na Troják, respektive z Tesáku na Troják věřit. A taky že se dočkali.


YETTYbus z Bystřice pod Hostýnem vyjel zcela zaplněný dobře naladěnými běžkaři na Sv. Hostýn, kde už čekali dobrovolní hasiči z Chvalčova se startérem. Část závodníků přišla pěšky, pár jich přijelo běžnou linkou nebo vlastními automobily, všichni byli ale mile překvapeni kalíškem na zahřátí a veselou náladou na startu, přiživovanou samotným YETTYM. Nejznámější obyvatel Hostýnské běžecké magistrály šel příkladem a sám vyrazil na delší trať z Hostýna na Troják, kterou nakonec zdolal za dvě hodiny. Cestou ho, stejně jako všechny ostatní, „zdržovaly“ hlídky portášů (Klapinov) nebo Rescue Teamu (Tři kameny), závodníci i návštěvníci se s ním chtěli fotografovat. Jako poslední jeli dobrovolní pořadatelé, kteří sbírali po cestě opožděné nebo loudající se závodníky. Veselé, nespěchající skupině trval závod přes tři hodiny, a když už dorazili do cíle, bylo po vyhlášení výsledků a málem i po guláši. Pro srovnání, nejrychleji urazil trať mezi Hostýnem a Trojákem bystřický závodník Bronislav Vykopal za 53 minut. Vyhlášeni byli i vítězové na kratší trati z Tesáku na Troják, nejrychlejší žena a nejmladší účastník (stejně jako loni Tomášek Omelka). Kompletní výsledkové listiny najdete na stránkách www.hm52.cz.


Kromě spokojenosti závodníků byla hlavním úspěchem závodu spolupráce všech pořadatelů, kteří se dvakrát ročně scházejí v Hostýnských vrších při YETTY akci. V létě je to noční pochod magistrálou, v zimě běžkařský závod. Bez nadšení a dobrovolné práce o víkendu by se podobné akce nikdy nemohly uskutečnit, proto patří poděkování Klubu lyžařů Kroměříž, Městu Bystřice p. H. – informačnímu centru, Místní akční skupině Podhostýnsko, SDH Chvalčov a Hošťálková, Rescue Teamu, Valašskému sboru portášskému z Rusavy a řadě dobrovolných pomocníků, zejména manželům Horyanským, A. Novosadovi a P. Janečkovi.
Tak na viděnou o půlnoci na vrcholu Bludné letos v létě. O přesném termínu budeme veřejnost včas informovat.

-jan-



Design By Macik