Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Daň z nemovitosti se u nás zvýší jen ze zákona

str. 13


Bystřice pod Hostýnem nepatří k obcím, které v minulosti schválily tzv. místní koeficient daně z nemovitost. Tento koeficient umožňuje městům podle zákona zvýšit daň z nemovitosti podle vlastního rozhodnutí dvakrát až pětkrát. Podle odborníků jde             v případě daně z nemovitosti o nejlépe vybíratelnou daň, z toho důvodu zřejmě také některá města ke zvýšení koeficientu přistoupila. Bystřické městské zastupitelstvo přijetí zvýšeného koeficientu neodhlasovalo. Starosta města Zdeněk Pánek odůvodnil toto rozhodnutí snahou města majitele nemovitostí podporovat.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dne 25. září 2009 odsouhlasila zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti  s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010. V tzv. Janotově úsporném balíčku je kromě jiného zahrnuto i zvýšení základní sazby daně z pozemků a staveb pro všechny obce s platností od 1. ledna 2010. Základní sazba daně je ze zákona zvýšena na dvojnásobek. 

U měst, která nezrušila obecně závaznou vyhláškou do 30. listopadu 2009 dříve přijaté místní koeficienty, se tedy daň z nemovitosti ještě znásobí. V Bystřici pod Hostýnem se základní sazba daně zvýší pouze ze zákona, tedy na dvojnásobek.
Zdvojnásobeny budou základní sazby daně z pozemků – tj. zastavěné plochy a nádvoří, stavební pozemky a ostatní plochy. Zvýšení se nevztahuje na ornou půdu, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, trvalé travní porosty, lesy a rybníky, tedy převážně zemědělskou půdu. Zdvojnásobeny budou také základní sazby daně ze staveb s výjimkou staveb sloužících pro ostatní podnikatelskou činnost.

Nedojde-li u poplatníků k jiným změnám rozhodným pro daňovou povinnost, nemusí zvýšení sazeb oznamovat v daňovém přiznání. Vyměření daně je povinností místně příslušných správců daně, kteří daň vyměří v nové výši a výsledek sdělí poplatníkům platebními výměry nebo hromadnými předpisnými seznamy.

msch 



Design By Macik