Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Posudek stavu bystřických stromů je nelítostný

str. 13


Vážení spoluobčané,
jak jsme již informovali v minulém čísle Zpravodaje, od září do listopadu prováděla odborná arboristická firma SAFE TREES posudek vzrostlých stromů v našem městě. Posudek jsme objednali vzhledem ke stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu stromů, a tedy zvýšenému bezpečnostnímu riziku pro občany.

Znalci posuzovali celkem 500 stromů. Výsledek je alarmující: každý z těchto stromů  potřebuje větší či menší zásah. Minimálně se jedná o ořez suchých větví, v některých případech o redukci koruny, eventuelně svazování či krytí. V 85 případech je třeba stromy skácet.

Kácení bude probíhat v horizontu asi osmi let dle stavu hniloby a napadení dřevokaznými houbami. Proto také byl tento nelítostný zásah rozdělen do tří etap dle naléhavosti. Ve stávajícím vegetačním období  /do konce března 2010/ bude odstraněno asi  25 stromů v druzích jasan, lípa, akát a jírovec. Jsou to stromy podél toku Bystřičky a v parku Zahájené, které představují nejvyšší stupeň ohrožení – termín odstranění ihned. Další etapy se budeme snažit oddálit co nejvíce, zároveň však musíme zajistit, aby nedošlo k ohrožení zdraví ani majetku občanů. Zpracovaný znalecký posudek nám také poslouží jako nezbytný podklad k žádosti o získání finančních prostředků z evropského programu, neboť se bude jednat o rozsáhlou a nákladnou akci. O dotaci budeme žádat již v roce 2010.

Prosíme občany o pochopení této situace, která je pro všechny velmi citlivá. Snažíme se chránit každý strom, ale vzhledem ke stáří většiny výsadby ve městě někdy není jiná cesta než staré a okolí nebezpečné stromy pokácet. Má-li někdo z vás zájem o podrobnější informace či nahlédnutí do posudku, rádi jej přivítáme u nás na odboru životního prostředí v zámku. Další informace přineseme také v lednovém čísle Zpravodaje.

Ing. Pavla Zlámalová
vedoucí odboru životního prostředí



Design By Macik