Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Chvalčovské vánoční inspirace

str. 38

ZE ŽIVOTA OKOLNÍCH OBCÍ   


Jak po celý rok, tak i na Vánoce. Tak nějak bychom mohli parafrázovat lidové rčení pro vyvrcholení roku, v němž si Chvalčovjané připomínají  640. výročí první zmínky o své obci. V tomto roce uspořádali v obci mnoho významných kulturních a společenských akcí. Z nich připomeňme alespoň oslavy tohoto významného výročí a otevření nové tělocvičny. Počátek adventu  bývá v obci spojován s prezentací práce některých spolků a organizací. Vůdčí místo  při přípravě  předvánočních setkání zaujímá chvalčovský Klub žen. Nebylo tomu proto jinak ani letos.

Pod patronací  vždy kreativní školské a kulturní komise obce a její předsedkyně paní Evy Zavadilové-Bubílkové a místostarostky obce Jiřiny Hurtové, největší díl starostí a práce nesl právě Klub žen. Ke spolupráci byla rovněž tradičně přizvána ing. Jaroslava Kvasničková, která organizuje účast a prezentaci tradičních lidových řemesel..Byly to bezesporu stovky hodin, kdy se chvalčovské ženy scházely o víkendech a večerech a pekly vyhlášený perník a drobné cukroví.Bylo potřeba také připravit doprovodné akce – výzdobu kulturního domu, přípravu kulturních vystoupení, občerstvení a mnoho dalších drobností, aby se předvánoční víkend nazvaný Vánoční inspirace vydařil.

Že kulturní akce pořádané na Chvalčově již mají na Bystřicku  své pevné místo, svědčilo množství lidí, kteří na zahájení celé akce přišlo.  Stovky  se jich nahrnulo do sálu i předsálí. V tomto davu se nedalo mezi stánky řemeslníků, vystaveným lidovým zbožím, různými betlémy a stromky téměř ani hýbat. Prodejci nabízeli zboží, které se může dobře uplatnit především v adventu. Vařečky k míchání těsta na vánočky a cukroví, kameninové zboží na uchovávání dobrot všeho druhu, sušené květiny na výzdobu domů a bytů,  adventní věnce, dekorační předměty, dárkové zboží, ale také med, povidla, vosk a také cukroví, aby mlsné jazýčky nemusely čekat až do Vánoc. S tím se snoubily i expozice výrobků postižených dětí, dětí z Javorníku,  milých a jímavých představ dětí z chvalčovské mateřské a základní školy o jejich snech a očekávání Vánoc. A aby nebyla tato akce vnímána jen jako komerční, dobrou náladu navozovala vystoupení cimbálové muziky Voděnka, flétnového tria, dětí ze školy a dokonce dvě vystoupení populárního souboru Paseky.  Sál byl provoněn perníkovými betlémy, chaloupkami a vánočními stromky. Lidé najednou měli čas na krátká popovídání se sousedy, ne něž se jinak času moc nedostává. V předsálí mohli zakousnout chleba se sádlem, povidly nebo popít čaj s rumem, grog a zkusit, jestli i letos chutnají frgály tak jako loni.

A co bylo pro mne nejmilejším překvapením?  No přece to, že přesto, že již jedenáct let nebydlím na Chvalčově, jsem si měl o čem povídat s paní Královou, Balgovou, panem Pecháčkem a Růžičkovými a mrzelo mne, že jsem se nepotkal s paní Procházkovou, panem Sklenářem a mnohými jinými, s nimiž jsem se tak často a rád na Chvalčově setkával. Největší radost jsme však měl z toho, že je v obci tolik ochotných a dobrých lidí, kteří nelitují svého času, aby připravili a udělali radost svým bližním. A vlastně, není právě toto jedním z poslání adventu a Vánoc?

Tak krásné a požehnané Vánoce všem na Chvalčově a další krásné následující roky.

Pavel Malének



Design By Macik