Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



RESERVE RESOURCES 2010

Poprvé od roku 1989 česká armáda nacvičovala provedení vojenské mobilizace. Dvouetapové cvičení, jehož první fáze začala na Krajském vojenském velitelství Brno 20. září 2010, se konalo 21. září v areálu pobočky Základny zdravotnického materiálu v Loukově.
Operačním námětem bylo doplnění mobilizačně vytvářených zdravotnických jednotek vojáky v záloze, věcnými prostředky a automobilní technikou.

Jako předstupeň vlastního zmobilizování byl ohlášen fiktivní válečný konflikt, jehož ohnisko se nacházelo severně od hranic České republiky.
U vstupní brány do vojenského objektu byly postaveny zesílené ozbrojené hlídky vybavené detekční technikou a využívající ochranné valy. Postupně pak přicházeli první povolanci – „záložáci“ (figuranti z vojenské školy Vyškov). Po kontrole povolávacího rozkazu pokračovali dovnitř za bránu kasáren. Následovala lékařská prohlídka, měření, vážení, případně sestřih vlasů a rozdělení k jednotkám . Poté následoval výdej osobních náležitostí od výstrojních součástek přes jídelní nádobí, hygienické potřeby, osobní lékárničku až po spací pytle. Tato výstroj naplnila dva vojenské ruksaky. Civilní oděv a osobní věci byly po zabalení připraveny na odeslání domů na civilní adresy. Převzetí osobních zbraní a střeliva bylo jedním z nejdůležitějších prvků práce Přijímacího střediska osob.
Druhou částí cvičení bylo přejímání automobilní techniky z civilního prostředí. Zde po kontrole dokladů k vozidlu a kontrole technického stavu došlo k výměně poznávací značky za vojenskou, doplnění PHM a ostatních náplní, rozdělení a konečná úprava techniky. Např. v autobuse byla demontována sedadla a místo nich nainstalována polní zdravotnická nosítka, určená pro převoz raněných. Bystřická základna v malé expozici představila rozvinutou pojízdnou polní převazovnu POP-2 na automobilu TATRA 815, sanitku LANDROVER a pojízdnou zubní ambulanci MOBIDENT, vyrobenou zde na Zdravotnické základně. K vidění byly některé zdravotnické přístroje a prostředky protichemické a biologické ochrany jednotlivce.


Nakonec bylo provedeno nakládání materiálu (kontejner nakladačem STEELBRO), vagónování automobilů a nástup povolaných vojáků do železničních vozů.
Pro všechny dozorčí, kontrolní orgány a pozorovatele (Velitelství sil podpory Stará Boleslav, Univerzita obrany Brno, Vojenská akademie Vyškov, starosta obce Bystřice pod Hostýnem Mgr. Pánek a další), stejně jako pro cvičící i figuranty byla ve zřízené polní kuchyni připravena chutná strava.
Náčelník základny zdravotnického materiálu plk. gšt. PharmDr. Jiří Plášek ke kladně hodnocenému cvičení závěrem řekl: „Dnešní situace ve střední Evropě je dlouhodobě stabilní, válečný konflikt nehrozí a mobilizační plány se tímto začaly zjednodušovat. Přesto je armáda chce aktualizovat a jednotlivé situace procvičovat. Principy zmobilizování a materiálového doplňování se přitom dají použít při řešení jiných mimořádných a krizových situací, při zásahu Integrovaného záchranného systému apod. V dřívějších dobách mobilizace představovala povolání téměř všech osob určených ročníků a vycvičených specializací, nyní je situace diametrálně odlišná. Armádní plány počítají nejprve s dobrovolnými aktivními zálohami a zálohami povinnými. Další stupeň aktivizace a povolávání by nastal jen v případě kolosálních hrozeb a konfrontací. Čistě hypoteticky by ti ostatní přicházeli v úvahu jen v případě válečných ztrát.“
Cvičení zaměstnalo přes 150 osob, většinou příslušníků Základny zdravotnického materiálu Bystřice pod Hostýnem, ale též vojáků z Nemocniční základny Hradec Králové, Vojenské akademie Vyškov a některých krajských vojenských velitelství. Dobře organizovanou spolupráci zhodnotil a uzavřel na závěrečném nástupu plk. gšt. PharmDr. Jiří Plášek. Toto experimentální dvouetapové cvičení prokázalo vysokou schopnost Armády České republiky provést zmobilizování a doplnění válečných útvarů osobami, technikou a materiálem.

 


                                                                                                                      náčelník základny zdravotnického materiálu
                                                                                                             plukovník generálního štábu PharmDr. Jiří Plášek



Design By Macik