Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Den tradic aneb Švestky, trnky, karlátka

Byli jsme všichni zvědavi, co se dozvíme, když navštívíme ukázku klasického vaření povidel. Tuto akci uspořádala v rámci dne tradic Městská základní organizace zahrádkářů v Bystřici pod Hostýnem 15. 9. 2010.
Švestky u nás odedávna hrály velmi důležitou roli v lidovém jídelníčku. Mají vysoký obsah cukru a vitaminů C a A, dokonce ho obsahují ze všeho ovoce nejvíc. Švestky posilují imunitní systém a činnost srdce, tlumí stres, a navíc se traduje, že zpomalují stárnutí.
Ve středisku zahrádkářů jsme se dozvěděli, že se švestky dají nejen sušit, zavařovat, ale že se z nich vaří i výborná povidla. Jak se to dělá, jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči.
Švestky se musí posbírat, vypeckovat a ve zvláštním kotli se vaří den a noc celých 24 hodin. Pod kotlem se musí nepřetržitě topit a za stálého míchání vzniká velká dobrota. My jsme ochutnali meziprodukt, tzv. lízanku. Byla moc dobrá a sladká jako med. Z povidel nám maminky i babičky mohou upéct dobré buchty, takové, s jakými chodil Honza do světa.
Páni zahrádkáři nám poradili, že se z trnek (tak se na Moravě švestkám říká) dříve tvořila švestková cukrlátka, vaří se z nich rosol, trnčenica a pálí se slivovica.
A proč se švestkám někdy říká karlátka? Protože toto ovoce k nám nechal dovézt Otec vlasti Karel IV. Budeme se o něm letos učit ve vlastivědě.

Mgr. Jitka Růžičková a žáci IV. B
ZŠ Bratrství Čechů a Slováků

 



Design By Macik