Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Draci na Bartovci

Historicky první akce nového městského Střediska volného času Včelín se uskutečnila v ledovém větrném dopoledni 17. října 2010. Na kopec Bartovec zmítaný poryvy větru dorazilo odhadem sedm desítek dospělých i dětí. Ve vzduchu se proháněli draci s obličeji, draci ve tvaru padáčku, krabice, příšera, orel, netopýr i drobná dračí šesterčátka na jednom provázku. Největší z draků „Power kit“ s plochou 7 m2, který se vynořil z batůžku pana Kojeckého, svého pouštěče mínil odnést do oblak. Ten ale nakonec zůstal oběma nohama na zemi, přidržen pevně svými zachránci za povolující zadní kapsy u kalhot.


Soutěž o draka s největším počtem mašliček vyhrála Kateřina Cháňová, jejíž drak jich měl celkem 82, druhé místo získala Terezka Vítámvásová se 42 mašličkami a třetí skončil drak Martina Koláře ozdobený 36 mašličkami.
V závětří u šípkového keře Mgr. Karel Zahradník povyprávěl zájemcům o historii Bartovce – jak se místu dříve bůhvíproč říkalo Čertoryje a jak docela nedaleko je Hartlův mlýn, v pověstech původně také spojovaný s rohatými. Mluvilo se o tom, jak se na Bartovci na samém konci druhé světové války nejdéle drželi ustupující Němci a že bývalý rezervoár vody pro továrnu Thonet-Mundus nejspíš nesloužil jako vojenský bunkr.


Malí i velcí pilně pouštěli své draky, průběžně posilováni cukrátky z krabice paní ředitelky Novákové, dokud je severák nevyhnal do tepla k nedělnímu obědu. Drakiádu nakonec natočila i Lhotská televize. Že ji neznáte? Podívejte se na:
www.youtube.com/watch?v=QA2jRx98lzw
Dopadlo to celé na výbornou. Vypadá to, že bystřické středisko volného času bude Bystřici bavit.
            msch



Design By Macik