- Archiv Zpravodaje
- 2009-12
- 2010-01,02
- 2010-03
- 2010-04
- 2010-05
- 2010-06
- 2010-07,08
- 2010-09
- 2010-10
- 2010-11
- 2010-12
- 2011-01,02
- 2011-03
- 2011-04
- 2011-05
- 2011-06
- 2011-07,08
- 2011-09
- 2011-10
- 2011-11
- 2011-12
- 2012-01,02
- 2012-03
- 2012-04
- 2012-05
- 2012-06
- 2012-07,08
- 2012-09
- 2012-10
- 2012-11
- 2012-12
- 2013-01,02
- 2013-03
- 2013-04
- 2013-05
- 2013-06
- 2013-07,08
- 2013-09
- 2013-10
- 2013-11
- 2013-12
- 2014-01,02
- 2014-03
- 2014-04
- 2014-05
- 2014-06
- 2014-07,08
- 2014-09
- 2014-10
- 2014-11
- 2014-12
- 2015-01,02
- 2015-03
- 2015-04
- 2015-05
- 2015-06
- 2015-07,08
- 2015-09
- 2015-10
- 2015-11
- 2015-12
- 2016-01,02
- 2016-03
- 2016-04
- 2016-05
- 2016-06
- 2016-07,08
- 2016-09
- 2016-10
- 2016-11
- 2016-12
Hlavní nabídka
Den tradic aneb Švestky, trnky, karlátka
- A co děti? Mají si kde hrát?
- Bach a Vivaldi v Bystřici
- Blahopřání
- Cyklistický klub Cyklo Bulis Bystřice – sezona 2010
- Dějiny Bystřice a světa v zápiscích (léta 1836–1839)
- Den charity a boje proti kriminalitě
- Draci na Bartovci
- Edice Zpravodaje se po roce chystá ožít
- Evropský den jazyků na ZŠ Bratrství
- Hostýnskou baziliku čeká rozsáhlá rekonstrukce
- Chvalčovská SOS dětská vesnička pomáhá už 40 let
- Jaké bylo počasí v září 2010
- Lidové obrázky na skle
- Na zámku bylo živo aneb Cesty časoprostorem
- Nová budova záchranky otevřena
- Prázdninové turné souboru Malá Rusava
- Přednášky o první pomoci
- RESERVE RESOURCES 2010
- Rozloučili jsme se
- Servis knihovny
- Společenská kronika
- Sportovní odpoledne v Sovadině
- Zdenka Švarcová – žena s řádem vycházejícího slunce
Byli jsme všichni zvědavi, co se dozvíme, když navštívíme ukázku klasického vaření povidel. Tuto akci uspořádala v rámci dne tradic Městská základní organizace zahrádkářů v Bystřici pod Hostýnem 15. 9. 2010.
Švestky u nás odedávna hrály velmi důležitou roli v lidovém jídelníčku. Mají vysoký obsah cukru a vitaminů C a A, dokonce ho obsahují ze všeho ovoce nejvíc. Švestky posilují imunitní systém a činnost srdce, tlumí stres, a navíc se traduje, že zpomalují stárnutí.
Ve středisku zahrádkářů jsme se dozvěděli, že se švestky dají nejen sušit, zavařovat, ale že se z nich vaří i výborná povidla. Jak se to dělá, jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči.
Švestky se musí posbírat, vypeckovat a ve zvláštním kotli se vaří den a noc celých 24 hodin. Pod kotlem se musí nepřetržitě topit a za stálého míchání vzniká velká dobrota. My jsme ochutnali meziprodukt, tzv. lízanku. Byla moc dobrá a sladká jako med. Z povidel nám maminky i babičky mohou upéct dobré buchty, takové, s jakými chodil Honza do světa.
Páni zahrádkáři nám poradili, že se z trnek (tak se na Moravě švestkám říká) dříve tvořila švestková cukrlátka, vaří se z nich rosol, trnčenica a pálí se slivovica.
A proč se švestkám někdy říká karlátka? Protože toto ovoce k nám nechal dovézt Otec vlasti Karel IV. Budeme se o něm letos učit ve vlastivědě.
Mgr. Jitka Růžičková a žáci IV. B
ZŠ Bratrství Čechů a Slováků
©Městský úřad Bystřice pod Hostýnem
Design By Macik