Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sbor dobrovolných hasičů v roce 2010

Rok 2010 byl prvním rokem, kdy bystřická jednotka Sboru dobrovolných hasičů pracovala pod novým vedením, které vzešlo z voleb na prosincové výroční schůzi v roce 2009.  Starostou Sboru dobrovolných hasičů se stal Zdeněk Tomeček a velitelem zásahové jednotky Bc. Petr Symerský. Jednotka SDH je zařazena do systému  požární ochrany ve třetí kategorii a tvoří hlavní zálohu profesionální jednotky Hasičského záchranného sboru, která má rovněž sídlo v Bystřici.
V roce 2010 proběhla v sídle SDH náročná oprava elektroinstalace, která navázala na předchozí rekonstrukci garáží. Byly vyměněny elektrické rozvody, svítidla, rekonstruovány rozvaděče. Tato rekonstrukce si vyžádala 370.773 Kč.
Jednotku SDH  tvoří v současné době 14 členů. V čele stojí velitel a dva velitelé družstev, dále pět vyškolených strojníků a zbytek tvoří hasiči. Šest příslušníků jednotky prošlo speciálním kurzem a může nosit dýchací techniku. Jednotka SDH má k dispozici dvě auta (Avii A 31 a Škodu CAS 25 RTHP – cisternu).


Dále je vybavena motorovou stříkačkou PS 12, elektrocentrálou Honda, kalovým čerpadlem, plovoucím čerpadlem a dýchacími přístroji. Všichni příslušníci jsou vystrojeni potřebnými zásahovými obleky, přilbami, obuví a rukavicemi.  Vystrojení jednotky trvalo velmi dlouho, protože odpovídající zásahové oblečení je velmi drahé. Vzhledem k tomu, že dokáže ochránit zdraví a životy zasahujících hasičů, je ovšem nezbytné. V předchozích letech byly doplněny prostředky SDH vysílačkami, dobíječkami automobilních baterií a byly pořízeny nové obličejové masky k dýchacím přístrojům.


Takto vybavená jednotka byla vloni povolána k 16 zásahům. Nejčastěji zasahovala v Bystřici, z toho 5x (!) byla povolána k zásahu v areálu bývalé Impregny. Čtyřikrát vyjížděla do okolních obcí. Vedle přímých zásahů se zúčastnila dvou taktických cvičení a jednoho zásahu při povodních na Černém potoce. Kromě této činnosti asistovala jednotka při pálení včelstev zasažených morem a prováděla dohlídky na kulturních akcích. Za zmínku stojí i vlastní brigádnická činnost, při které odpracovali členové SDH 700 hodin. Vytvořili si především odpovídající skladiště materiálu a vybavení, připravili tradiční hasičský ples a  garáže vozidel upravili tak, aby odpovídaly potřebných technickým a bezpečnostním normám. Svoji činnost hodnotili na dvou výročních schůzích.  V závěru roku bylo doplněno vybavení jednotky 14 ks xenonových svítilen včetně držáků na přilby, dvěma kusy nových proudnic a některými chybějícími výstrojními součástkami.
Členové jednotky SDH se pravidelně zúčastňují školení řidičů, velitelů a strojníků,  podrobují se lékařským prohlídkám a vyšetřením. Zvlášť náročné  vyšetření a výcvik  podstupují nositelé dýchací techniky.


Město vytváří podmínky především pro materiální a výstrojní vybavení jednotky vším potřebným. Rovněž budova, v níž sídlí jednotka SDH spolu s jednotkou profesionálních hasičů, doznala v posledních letech mnoha změn k lepšímu a investice do  jejího vybavení přesáhla v posledních třech letech 1.105.773 Kč. Město má však vůči jednotce SDH  dlouholetý dluh v podobě chybějící cvičné plochy. Snad se letos podaří tento problém vyřešit. Výcvik akceschopnosti jednotky má neoddiskutovatelný vliv na bezpečnost a efektivitu zásahové jednotky. A ještě jeden nedostatek – jednotce chybí tolik potřebný dorost. Nemožnost náboru a výcviku dětí a mládeže  může v budoucnu ohrozit samou existenci jednotky SDH. Už proto by si bystřičtí hasiči, vedle naší vděčnosti a poděkování, zasloužili tolik očekávanou, slibovanou, a především potřebnou výcvikovou plochu. Snad letos.                                                                                                  PaM



Design By Macik