Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Strom nám svítí

str. 19–21


Málokdo tuší, kolik protivenství je spojeno s přípravou městského vánočního stromu a co všechno předchází nádhernému okamžiku rozsvícení adventního náměstí. Letos se mezi nejotravnějšími umístily mlha a silný vítr. Strom věnovaný městu přijel na valníku z areálu Policie ČR.

Nádherný, rozložitý smrk pichlavý, Picea pungens, lidově zvaný „stříbrný“. Jeho usazování do speciálně upraveného tubusu zapuštěného do dlažby se trochu podobalo chytání rozkmitaného kyvadla. Strom zavěšený na rameni autojeřábu bylo nutné ve větru krotit a směrovat, aby dobře dosedl.

Nakonec pevně stanul, i když s malou poklonou směrem k radnici. Kancelář Zpravodaje se mezitím plnila vánočními ozdobami v nadměrných velikostech dodanými ze školních družin obou bystřických základních škol. Jejich volba levného a pohledného materiálu pro výrobu ozdob je každoročně předmětem obdivu celého odboru kultury. Nová škola letos tvořila hvězdy ze sena, stará škola z lékařských dřevěných špachtlí. Přestože kvůli nim skoro nebylo v místnosti  kam šlápnout, na rozměrném stromě jako by se ztrácely. Situaci musela zachraňovat paní učitelka Vrbecká a její žáci z výtvarného oboru ZUŠ – bleskově vystříhali z pěnové hmoty ještě několik desítek sněhových maxivloček. Pak se našli ještě loňští sněhuláci z petlahví. V husté odpolední mlze ozdoby instaloval hrdina letošních Vánoc pan Zdeněk Burdík z firmy Eltro. S prsty propíchanými jako cedník poletoval na výsuvné plošině kolem stromu, dokud do mlhy nepadla tma. Ráno přineslo zklamání – mohutný strom ozdoby opět pohltil. Měl už na sobě 300 metrů žárovičkových řetězů a dychtil ještě po těch vánočních ze třpytivého papíru. Spokojil se s 60 metry. Konečně byl malinko ozdoben. Nervozita kolem stromku ovšem trvala až do večera 4. 12. Vypínač je připraven, ale co když někde něco, co když to „zadýmí“ a bude tma?

Nakonec se vše podařilo a v pravou chvíli bylo světlo, aby byla náležitá slavnost a bylo vidět na vystoupení dětí ze StonoŠky, Javorníka, Píšťaliček, na mažoretky i folklorní kroužek ZŠ Bratrství. Přestože pan starosta v davu nemohl najít andílka, který měl spolu s ním stromek rozsvítit, trubači nedopatřením nestihli zahrát tu druhou hezčí připravenou fanfáru, přestože byla kolem pódia příliš velká tlačenice, na některé nezvedence by bývalo lepší poslat větší čerty a do příštího adventu je co zdokonalovat – strom nám svítí. A vestibul radnice je plný vánočních obrázků od tvořivých dětí ze ZŠ Bratrství, ZŠ T. G. M., ze ZUŠ i ZŠ praktické a ZŠ speciální. Přijďte se podívat.             

msch

 



Design By Macik