Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Centrum pro seniory Zahrada – historie, současnost

2007
Diskuse o výstavbě domu pro seniory, který by pečoval o klienty z Bystřice pod Hostýnem a blízkého okolí se na jednáních městského zastupitelstva objevovaly už před rokem 2007. Podobné zařízení ve městě citelně chybělo – potřební senioři museli často kvůli svému zdravotnímu stavu a snížené soběstačnosti v posledních letech svého života opouštět domov, známá místa i svou rodinu. Ani postupná výstavba domů s pečovatelskou službou všechny problémy seniorů nevyřešila. Bystřice pod Hostýnem byla, spolu s Vizovicemi, jedinou obcí s rozšířenou působností v kraji bez zařízení, které by poskytovalo seniorům všestrannou péči.

2009
Během  přípravy podkladů potřebných pro financování, projektování a následnou výstavbu centra pro seniory byla vedena různá jednání na všech stupních úřadů a institucí. Starosta Zdeněk Pánek na prvním dubnovém jednání zastupitelstva konstatoval, že Bystřice pod Hostýnem se zařadila mezi pět míst v republice, jimž se podaří získat potřebné finanční prostředky ze státního rozpočtu, pokud finanční spoluúčast města dosáhne výše 25 procent. Apeloval na zastupitele, aby snahy o výstavbu CPS podpořili, a zdůraznil, že se jedná o poslední příležitost, kdy je stát ochoten a schopen finanční prostředky poskytnout za tímto účelem. Poté, co zvážilo všechna pro a proti, schválilo městské zastupitelstvo na svém jednání 1. 4. 2012 výstavbu Centra pro seniory Zahrada 14 hlasy z 16 přítomných.

2010
Stavba byla zahájena 31. srpna v severozápadní části Bystřice pod Hostýnem, na místě, které je z jižní strany ohraničeno ulicí Pod Zábřehem, ze západní části ulicí Fr. Bartoše a ze severu nezastavěným územím. Autorem projektu patrové budovy připomínající svým tvarem bumerang byl Ing. Josef Horák (INEX Kroměříž), jako zhotovitele stavby schválila městská rada sdružení firem VW WACHAL, a. s., Kroměříž, a WACHAL MORAVIA, s. r. o., Praha, s nejvýhodnější nabídnutou cenou 92.886.008 Kč (bez DPH), tedy 102.917.237 Kč (vč. DPH). Kromě hlavního dodavatele se na stavbě podílely i místní firmy. Jako subdodavatel zdravotechniky a ústředního topení byla vybrána firma Install,  s. r. o., pro výmalbu interiérů i nátěry zábradlí a balkonů firma Miroslav Dostál. Firma Climae, s. r. o., Bystřice pod Hostýnem, byla zvolena jako subdodavatel vzduchotechniky.
Základní kámen Centra pro seniory Zahrada symbolicky položili 5. listopadu  představitelé kraje, města i zúčastněných firem. Šťastnou budoucnost popřáli Zahradě krajská radní pro sociální otázky Taťjána Nersesjan, senátor Miloš Malý i Mgr. Ivo Vojtek, ředitel sociálních služeb města Kroměříže.

2011
Založení obecně prospěšné společnosti (o. p. s.) Centrum pro seniory Zahrada schválili zastupitelé v září. Početnější skupina zastupitelů se shodla na tom, že tento oficiální statut bude flexibilnější než např. forma příspěvkové organizace a že se tak rozšíří možnosti žádat o dotace z různých zdrojů. Zahrada může nejen provozovat samotné centrum pro seniory, ale poskytovat i další sociální služby, pronajímat prostory, vařit cizím strávníkům, pořádat kurzy a školení. Ředitelkou společnosti byla jmenována Mgr. Šárka Jelínková, která v sociálních službách pracuje již 20 let, je inspektorkou kvality sociálních služeb a dříve úspěšně působila v domově pro seniory Barborka v Kroměříži.
Město začíná přijímat žádosti o umístění v centru. Rok před zahájeném provozu jich má už 170. Základním požadavkem pro přijetí je pobírání příspěvku na péči při různých stupních závislosti na pomoci jiné fyzické osoby. V létě 2011 je budova Zahrady již pod střechou.


2012
K polovině ledna město eviduje  203 žádostí o umístění v centru pro seniory. Stavba spěje ke svému dokončení. Dne 25. 4. 2012 je předána jako dohotovená a firma Kovonax, s. r. o.,  začíná pracovat na  postupné montáži interiérů. Interiéry jsou dokončeny 29. 6. 2012. 
Počet žádostí o umístění stoupá. Stejně tak je značný zájem o 45 nově vzniklých pracovních míst – hlásí se 450 osob. Probíhají výběrová řízení. Dne 19. září 2012 po dvou dnech otevřených dveří pro veřejnost, kdy si objekt prohlédlo kolem 1 000 Bystřičanů,  je Centrum pro seniory Zahrada oficiálně otevřeno. Pamětní deska ze základního kamene je umístěna na stěně ve vestibulu budovy naproti hlavnímu vchodu. Vstupní pásku stříhá společně se starostou města Zdeňkem Pánkem krajská radní pro sociální záležitosti Taťjána Nersesjan, přítomni jsou představitelé kraje, města i zhotovitelských firem. „Děkuji všem, kteří se na vzniku centra pro seniory v Bystřici pod Hostýnem podíleli a přeji všem budoucím obyvatelům Zahrady,“ řekl ve svém závěrečném projevu starosta města, „aby se jim zde žilo jako v zahradě rajské.“

 

Jaké služby poskytuje CPS Zahrada
Centrum pro seniory Zahrada Bystřice pod Hostýnem poskytuje služby osobám, které mají zejména kvůli věku sníženou soběstačnost. Nabízí ubytování, stravu, pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při hygieně, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, sociálně terapeutické a aktivizační činnosti a pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí.

Náklady
Stejně jako jiné investice podobného rozsahu se ani tato nevyhnula úpravám v průběhu výstavby a dodatkovým smlouvám o dílo. Během výstavby také došlo ke zvýšení DPH        z 10 % na 14 %. I přes to se podařilo udržet celkovou cenu díla na úrovni sjednané s dodavateli stavby před jejím zahájením. Celkové náklady na výstavbu i vybavení Centra pro seniory Zahrada dosáhly výše 100.865.287 Kč (bez DPH), tedy 112.442.145 Kč. (vč. DPH), 83.200.000 Kč pokryla státní dotace MPSV ČR.

Financování
Město jako zakladatel o. p. s. věnovalo  na částečný provoz Zahrady doposud částku 1,4 mil. Kč, polovinu v roce 2011, zbývajících 700.000 Kč letos. Počítá se s tím, že se bude spolupodílet na provozu i nadále. Zlínský kraj poskytl na provoz centra pro rok 2012 mimořádnou dotaci ve výši 500.000 Kč.


Kapacita, obyvatelé a zaměstnanci
V 57 pokojích s vlastním bezbariérovým sociálním zařízením a balkonem je celkem 74 lůžek. Do konce roku 2012 bude přijato 42 klientů, kteří budou ubytováni v přízemí a 1. patře. Do druhého patra se pak od ledna 2013 postupně nastěhuje dalších 32 klientů. V Centru pro seniory Zahrada bude bydlet také 99letá Anna Máchová, nejstarší občanka města.
Centrum má celkem 45 stálých zaměstnanců.

Interiér a exteriér
Centrum nabízí celkem 40 jednolůžkových a 17 dvoulůžkových pokojů. V každém pokoji je možnost částečné regulace topení a u každého lůžka tlačítko k přivolání personálu.  Pokoje s bezbariérovým přístupem do zahrady jsou umístěny v přízemí. V přízemí v pravém křídle jsou  kanceláře, šatny pro personál, malá prádelna, na jižní straně pak kuchyňský stravovací provoz, v levém křídle přízemí budou oddělení pro imobilní klienty. V patrech jsou pokoje pro klienty a zázemí pro personál.
Terasy a okna prostorné jídelny jsou otočeny na východ k horám. Budovu obklopují travnaté plochy s lavičkami, je zde i pergola k venkovnímu posezení.


Stravování
O stravování se bude starat personál nově a moderně vybavené kuchyně, která bude na rozdíl od ostatních kuchyní ve městě vařit nepřetržitě ve všední dny, o sobotách a nedělích a o státních svátcích. Strava má odpovídat potřebám uživatelů, počítá se tím, že se bude vařit více druhů diet, dle potřeb jednotlivých uživatelů domova.

Setkávání
V domově se nachází jedna velká jídelna, která bude sloužit i ke společným kulturním programům. Na každém oddělení najdeme i menší jídelny určené pro soukromější způsob stravování, ale i ke společnému setkávání v menších skupinách. Další společnou místností bude tzv. pracovní terapie. K uspokojení duchovních potřeb bude sloužit malá kaple, která je umístěna v prvním patře.


Několik otázek pro ředitelku

Od října letošního roku se do nové budovy centra nastěhují první klienti. Budou se cítit jako doma? Budou je moci jejich rodiny volně navštěvovat?
Centrum pro seniory Zahrada je zařízením otevřeným pro rodinu a přátele našich uživatelů. Návštěvní doba bude omezena pouze ve večerních a nočních hodinách kvůli zachování klidu. Rodinní příslušníci, přátelé a ostatní mohou navštěvovat své blízké přímo v jejich pokojích a mohou také využívat společných prostor domova či venkovního areálu.
A co sami uživatelé?
Uživatelé služby se samozřejmě mohou pohybovat samostatně po areálu i mimo něj. U těch,  u kterých by ze zdravotních důvodů mohlo dojít k úrazu nebo by mohli ztratit orientaci, budou zohledněna rizika, která by se mohla v souvislosti s jejich volným pohybem mimo zařízení vyskytnout, a bude jim v případě potřeby poskytnuta pomoc. Jejich pohyb mimo domov ale nijak neomezíme. Bude jim doporučeno, aby svůj odchod a příchod mimo zařízení hlásili službu konajícímu personálu.
Jaké další možnosti Zahrada nabídne svým klientům, aby se tu necítili omezeni a osamoceni?
Centrum pro seniory Zahrada bude prostřednictvím svých zaměstnanců uživatele podporovat v udržování kontaktů s rodinou, případně je motivovat k jejich obnovování. Na pokoji má každý uživatel k dispozici telefon napojený na telefonní ústřednu umožňující přímý příjem z externích pevných i mobilních telefonů. Všechny pokoje jsou vybaveny zásuvkou počítačové sítě s možností připojení na internet a zásuvkou pro příjem pozemního digitálního vysílání televize. Systém společné televizní antény umožňuje v případě zakoupení dekodéru s kartou i příjem satelitního vysílání. Na všech pokojích je místní rozhlas.
Uživatelům budou nabízeny také aktivizační činnosti, které odpovídají jejich věku, zájmům a  přispívají k pocitu seberealizace a potřebnosti. Účast na nabízených činnostech bude dobrovolná, uživatelé si mohou vybírat z nabídky dle svých zájmů a potřeb.

Na všechny budoucí obyvatele Zahrady se již těšíme. Chci je ujistit o tom, že sem mohou přijít bez obav a starostí.  Jsme připraveni udělat vše pro to, aby se u nás cítili dobře.
Děkujeme za rozhovor.
msch

 

 

 



Design By Macik